Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO] U osječkom HNK održan gala koncert povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.01.2022. 8:33 
Naslov:  [FOTO] U osječkom HNK održan gala koncert povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gala koncert ''On the Bridge of Music'' održan je sinoć u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom. U koncertu su sudjelovali orkestri i solisti HNK-a u Osijeku i Operetnog teatra Budimpešta, gdje će isti program biti izveden u utorak, 25. siječnja.

Koncertu su nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici diplomatskoga zbora, te gradonačelnik Pečuha Attila Petterfy, kao i brojni drugi visoki uzvanici.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako treba zahvaliti Mađarskoj na nesebičnoj pomoći tijekom Domovinskog rata te kako Grad Osijek kao multietnički i multikulturalan grad njeguje dobrosusjedske odnose s čak dva grada u Mađarskoj, Pečuhom i 13. okrugom Budimpešte.

- Prva povelja prijateljstva je potpisana s gradom Pečuhom 1973. godine, a danas smo na sastanku s pečuškim gradonačelnikom dogovorili uspostavu još intenzivnijih odnosa na području kulture i gospodarstva. Današnjim koncertom, kao i koncertom koji će se održati 25. siječnja u Mađarskoj, produbljujemo naše odnose i most prijateljstva – rekao je gradonačelnik Radić.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak istaknula je važnost 15. siječnja 1992. i priznanja hrvatske državnosti.

- Nakon tog dana otvorio se prostor Republici Hrvatskoj za uspostavu svih ostalih međunarodnih bilateralnih odnosa koje gajimo i danas. Otvorio se put i prema europskim integracijama, kao i prema kvalitetnoj i dobrosusjedskoj suradnji između Hrvatske i Mađarske. Mađarska je i ovom gestom pokazala koliko je ta bilateralna suradnja izgradila jedna kvalitetan odnos, koji se očituje i na gospodarskom i na kulturnom planu – kazala je ministrica Tramišak.

Izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić rekla je kako je Hrvatska 30. godina nakon priznanja samostalna i snažna država koja se ostvarila na svim svojim poljima.

- Mađarska nam je 1992. i ranije bila od velike koristi, to je bila prijateljska ruta koja nas je pratila, i večerašnji koncert je sinergija arija između naših i njihovih opernih pjevača – dodala Babić Galić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić podsjetio je kako je Mađarska bila među prvim zemljama koja je priznala Hrvatsku te da otad traje prijateljstvo dvaju država.

- To prijateljstvo obilježavamo današnjim gala koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon toga ćemo otići i u Mađarsku. Radi se o zajedničkoj aktivnosti naših ministarstava vanjskih poslova te zajedničkoj inicijativi i organizaciji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te diplomatskog zbora – rekao je župan Anušić.

Inače, repertoar koncerta ''On the Bridge of Music'' promišljen je kao program hrvatskih i mađarskih skladatelja kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnao je Gyula Pfeiffer, redatelj koncerta "On the Bridge of Music" je Szilárd Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista večeras su nastupali Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto i Leon Košavić, kojima će se idućeg tjedna u Budimpešti pridružiti i Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.








Tekst i foto: Osijek.hr


Najava: HNK u Osijeku: Gala koncert [2022.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: