s Galerija Knifer: Otvorenje izložbe "U potrazi za čudesnim" [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Galerija Knifer: Otvorenje izložbe "U potrazi za čudesnim"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65301
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.12.2021. 8:32 
Naslov:  Galerija Knifer: Otvorenje izložbe "U potrazi za čudesnim"
02.12.2021. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Galeriji Knifer u Osijeku Istarska bb (Eurodom) održati će se u četvrtak, 2. prosinca 2021., u 18 sati otvorenje izložbe Marka ŽivkovićaU potrazi za čudesnim“.

O čudesnom i nedostižnom
Umjetnosti Marka Živkovića, koju umjetnik strpljivo razvija u okrilju svoga atelijera čitavog svog radnog vijeka, mogla bi se doživjeti kao neumorno traganje ispunjeno bezgraničnom strpljivošću kojom umjetnik dugotrajno u kotlu ražaruju ideje unutar vlastita uma ne bi li temperatura „mentalne kovine“ napokon bila spremna za isprva grubu izradu, a tek zatim finu vizualnu doradu čije je znanje u posjedu tek onih ponajboljih Hefestovih učenika. Ne pišem to bez razloga budući da u komunikaciji s umjetnikom te pri promatranju njegovih platana, crteža i grafika, u pročavanju načina na koji ih izrađuje i formalno oblikuje i osvrćući se na dataciju pojedinih primjeraka uočavam da Živkovićev opus razvijan posljednjih četrdesetak godina duboko u svojoj srži sadržava natruhe umjetnikova nepresetana propitivanja i sumnje – ne u svoju tehničku vještinu, naravno, nego u konačni rezultat, u djelo koje bi trebalo biti spremno za izlazak iz atelijera pred oči promatrača.

Težnja je Marka Živkovića vlastita iskustva zbilje do kojih je došao upornim traganjem pretočiti u prizor na kojem pretvorba neće dovesti do gubitka ni jednoga dijela vizije koju je umjetnik otkrio. Iz toga je razloga proces dolaska do konačnoga rada vrlo dug što napose potvrđuju crteži koje intenzivno radi posljednjih nekoliko godina. Zaokružena cjelina Živkovićevih djela koja se ovom prilikom predstavlja prokazuje umjetnika-putnika svjesnog kako je potraga jedini put do transcendiranja stvarnosti. „Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se“ (Mt 7, 7) Umjetnik moli, traži i kuca vjerujući kako je kroz umjetnost moguće ispreplesti skriveno i otkriveno, odnosno mnoštvenost svijeta pronaći u Apsolutu otkrivenom u produhovljenoj viziji Bitka. (Igor Loinjak)

Izložba je otvorena do 19. 12. 2021.

Radno vrijeme galerije:
četvrtak- petak 17-19 sati
subota 11-13 sati

Galerija Knifer, Istarska bb (Eurodom), Osijek


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: