Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kulturna suradnja Osijeka i Pečuha realizirana Land Art instalacijom Nikole Fallera u Pečuhu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.11.2021. 15:05 
Naslov:  Kulturna suradnja Osijeka i Pečuha realizirana Land Art instalacijom Nikole Fallera u Pečuhu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U ponedjeljak, 23. studenoga, jesen na pečuškom Trgu 48.-e poprimila je umjetničke boje i oblike Osijeka.

U sklopu projekta PASSPORT Kulturnog centra Osijek u suradnji s Gradom Osijekom, kojim se grad Osijek i osječku kulturu predstavlja izvan granica Hrvatske, u ponedjeljak, 23. studenoga u najstarijem osječkom Gradu-prijatelju, mađarskom Pečuhu, osječani su građane Pečuha razveselili Land art instalacijom osječkog umjetnika Nikole Fallera.

Ovo je tek početak ovakvih i sličnih projekata s kulturnim ustanovama grada Pečuha. U planu je otvaranje privremenog Kulturnog veleposlanstva u Pečuhu i onog pečuškog u Osijeku, suradnja s Kulturnim centrom Zsolnay, glazbene suradnje s Panonskom Filharmonijom iz Pečuha, ali i suradnje između likovnih umjetnika iz oba grada, a kojima će umjetnici dobiti priliku za izlaganje i predstavljanja svojih radova te međusobne umjetničke susrete i suradnje.

Osijek i Pečuh Gradovi su prijatelji od (davne) 1973. godine.

Gradonačelnik Pečuha Atilla Péterffy putem društvenih mreža izrazio je svoje oduševljenje cjelokupnim događanjem na pečuškom Trgu 48.-e i posjetom predstavnika Kulturnog centra Osijek, a objavu i vijest građani Pečuha i Osijeka su podijelili i nagradili brojnim pozitivnim komentarima kojima su još jednom pokazali poznato gostoprimstvo i međusobnu otvorenost i suradnju naših gradova. Ova suradnja ostvarena je uz potporu Grada Osijeka.

Osječki umjetnik Nikola Faller poznat je po radu sa svojom udrugom “Slama Land Art”, s kojom je gostovao po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu. Od slame, pijeska, lišća stvara umjetnička remek-djela, čime prirodni okoliš postaje njegovo „slikarsko platno“. Njegov jedinstveni stil i „jesenski“ dio Land umjetnosti jučer su upoznali i građani Pečuha.



Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: