Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najljepša božićna baletna predstava "Orašar" od petka u HNK u novom ruhu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65446
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2021. 16:37 
Naslov:  Najljepša božićna baletna predstava "Orašar" od petka u HNK u novom ruhu
Od 26.11.2021. 20:00 do 30.11.2021. 19:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak 26. studenog bit će održana premijera baleta „OrašarP. I. Čajkovskog, u režiji Dinka Bogdanića. Taj poznati balet Čajkovskog, pravi simbol Božića, nakon devet godina izvođenja na osječkoj sceni zasjat će u potpuno novom svjetlu.

To je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su se okupljenima obratili Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku; Dinko Bogdanić, redatelj i koreograf predstave te članovi baletnog ansambla koji su radili na ovom velikom i željno iščekivanom projektu.

„Orašar“, jedno od najljepših djela baletne literature posljednji je u nizu od tri velika bijela baleta glazbenog velikana P. I. Čajkovskog. Nastao je 1892. prema predlošku priče za djecu autora Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmana „Orašar i kralj miševa“. Priču je adaptirao A. Dumas mlađi te je suradnjom s koreografom carskog ruskog baleta Mariusom Petipaom stvoren libreto za balet koji će osvojiti gledatelje cijelog svijeta do danas.

Balet „Orašar“ svojom pričom naslonjenom na božićno vrijeme prenosi nam radost pretakanja starog ljeta u novo i upravo stoga postao je trajnom sastavnicom baletnog repertoara kazališnih kuća diljem svijeta pa tako i svih hrvatskih nacionalnih scena.

Na osječkoj sceni „Orašar“ će zasjati u potpuno novom svjetlu Tomislava Kobie, scenografiji i kostimima Nevena Mihića te režiji i koreografiji našeg istaknutog i međunarodno priznatog koreografa Dinka Bogdanića. Orkestrom ravna maestro Filip Pavišić.

Izvedbe se mogu pogledati na sljedeće datume: 26.11., 27.11., 29.11., 30.11., 9.12., 10.12., 11.12., 16.12., 17.12., 18.12., 20.12., 21.12. te 22.12.

Ulaz u gledalište moguć je isključivo uz predočenje Covid potvrde. Ulaznica u slobodnoj prodaji još uvijek ima, a moguća je i kupovina online.

Inače, iako osječki HNK službeno nema balet, zahvaljujući velikom trudu članova baletne skupine i gostujućih plesača ovo je jedina kuća u Hrvatskoj koja je ove godine imala dvije baletne premijere – „Mačka u čizmama“ i „Orašara“, istaknuo je Bogdanić.


Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: