Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Rezultati istraživanja potvrđuju: Cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.11.2021. 16:58 
Naslov:  Rezultati istraživanja potvrđuju: Cijepljene osobe manje su podložne zarazi od necijepljenih
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je zaključke utemeljene na rezultatima najnovijih istraživanja. Prema njima, koronavirus predstavlja opasnost za sve ljude, no cijepljeni građani su ipak više zaštićeni od necijepljenih.

Istraživanja su se odnosila na zaštitu koju cjepiva pružaju u borbi protiv koronavirusa. HZJZ navodi kako zaključke objavljuje radi točnog informiranja te da zainteresiranoj javnosti predoče cjelovitu sliku i sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, jer samo tako možemo doći do istine.

Prema tim istraživanjima, cijepljene osobe su manje podložne zarazi koronavirusom od necijepljenih. Cijepljene osobe, ako se i zaraze, rjeđe imaju teški oblik bolesti, a količina virusa u sluznici brže opada pa su samim tim manje mogućnosti prijenosa infekcije na osobe u njihovoj okolici.

Delta varijanta SARS-CoV-2 trenutno je prevladavajući soj virusa koji se, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazao puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi. Pridržavanjem epidemioloških mjera poput redovitog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanja razmaka između osoba, kao i što kraćim vremenom zadržavanja u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovom hladnijem dijelu godine, te cijepljenjem kao do sada dokazano najučinkovitijom mjerom zaštite vlastitog zdravlja sve smo bliži konačnom cilju, a to je završetak epidemije.

Tako npr. nizozemska studija o djelotvornosti cjepiva u sprječavanju transmisije virusa kontaktima u kućanstvu pokazuje da će u 63% slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a tek 40% ako su ukućani necijepljeni. Britanska studija također je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe.

Iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom pokazala su da su ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika imali 30% manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54% manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

S druge strane, u jednoj od studija objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li osoba cijepljena ili ne, ali se kod cijepljenih osoba količina izlučivanja virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

Uz navedene, postoje i mnoge druge studije kao i praktična iskustva u različitim sredinama koja pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba ipak oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego oboljela necijepljena osoba. Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem“, navode u HZJZ-u.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: