Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Iz osječke zračne luke prošlog mjeseca poletjelo 1.129 putnika

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.11.2021. 9:23 
Naslov:  Iz osječke zračne luke prošlog mjeseca poletjelo 1.129 putnika
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zračne luke Split, Dubrovnik, Zadar, Pula i Osijek objavile su svoju mjesečnu statistiku za listopad. Donosimo konkretne brojke putnika u spomenutim zračnim lukama.

I dok još čekamo na brojke iz Zagreba, Rijeke i s Brača, pet je zračnih luka već objavilo statistiku za listopad ove godine. Split je ponovno imao najviše putnika od svih navedenih zračnih luka, no očekuje se da će zagrebačka statistika biti nešto bolja (do 180 tisuća putnika). Ipak, Zagreb do kraja godine neće dostići Split koji već sada ima preko 1,5 milijuna putnika.

Zračna luka Split

Kroz splitsku je zračnu luku u listopadu ove godine prošlo više od 160 tisuća putnika (162.475), čak 136 tisuća putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Naime, u listopadu prošle godine kroz splitsku je zračnu luku prošlo nešto malo više od 25 tisuća putnika, pa je porast ove godine velik. Valja naglasiti kako su brojni prijevoznici ove godine do kraja listopada zadržali redovne letove prema Splitu, što prošle godine, zbog loše epidemiološke slike, nije bio slučaj.

Split je u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježio preko 1.5 milijuna putnika (1,525.888) i sigurno će odnijeti titulu najprometnije zračne luke u državi. U zimskom redu letenja koji je stupio na snagu Split je povezan s Frankfurtom, Munchenom i Rimom, te domaćim zračnim lukama - Zagrebom, Rijekom, Pulom i Dubrovnikom.

Zračna luka Dubrovnik

Kroz Zračnu luku Dubrovnik u listopadu je prošlo čak 115 tisuća putnika, 100 tisuća putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine!


Brojne su linije prema Dubrovniku bile u prometu do kraja listopada što je rezultiralo i dobrim rezultatom na kraju mjeseca. Ukupno je 115.261 putnika prošlo kroz dubrovačku zračnu luku u jednom mjesecu, dok je u listopadu 2020. zabilježeno svega 14 tisuća putnika. Ipak, radi se o gotovo 200 tisuća putnika manje u odnosu na 2019. godinu, no Dubrovnik je na putu oporavka, a znamo da je prošle godine kovid kriza značajno utjecala na promet u ovoj zračnoj luci.

Od siječnja do kraja listopada kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo je ukupno 902.851 putnika pa ostaje žal što do kraja godine najjužnija hrvatska zračna luka neće dočekati svog milijuntog putnika.

Zračna luka Zadar

Zračna luka Zadar posljednjih je mjeseci bilježila veći broj putnika čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu, no taj je niz prekinut prošlog mjeseca. Naime, kroz zadarsku je zračnu luku u listopadu ove godine prošlo gotovo 80 tisuća putnika (79.949), dok je u istom mjesecu 2019. bilo 83.590 putnika. Rezultat je daleko bolji u odnosu na prošlogodišnji listopad kad je na Zemuniku bilo svega 6.234 putnika.

Kroz zadarsku je zračnu luku u ovoj godini zasad prošlo 510.760 putnika, pa se ova zračna luka najviše približila brojkama iz 2019. godine (801.347 putnika). Čestitke ZL Zadar na ovim brojkama, one su (ne isključivo) rezultat ponovnog otvaranja baze Ryanaira koji je sve do kraja listopada zadarsku regiju povezivao s nizom odredišta u Europi.

Do kraja godine Zadar nema najavljenih redovnih međunarodnih letova već samo domaću liniju Croatia Airlinesa za Zagreb i Pulu, pa ukupan broj putnika više neće drastično rasti.

Zračna luka Pula

S druge strane, Zračna luka Pula ne bilježi toliko dobre rezultate kao zadarska, iako su u jednom trenutku imale gotovo identičan broj putnika.

U listopadu 2019. godine u Puli je bilo nešto više od 43 tisuće putnika, dok je ovog listopada zabilježeno 24.012 putnika.

Naravno, radi se o velikom porastu u odnosu na listopad 2020. godine kada je u Puli bilo svega 5.056 putnika (gotovo 19 tisuća putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine).

U prvih 10 mjeseci u Puli je zabilježeno 267.004 putnika, čime su značajno premašene brojke iz prethodne godine, no kao što je to slučaj i kod Zadra, s obzirom na razmjerno mali broj operacija u sljedeća dva zimska mjeseca, ukupna brojka neće se značajno promijeniti u ostatku godine.

Zračna luka Osijek

Osječka zračna luka također bilježi rast, no brojke nisu usporedive s drugim hrvatskim zračnim lukama. Naime, u listopadu ove godine u Zračnoj luci Osijek bilo je svega 1.129 putnika, isključivo na domaćim linijama Croatia Airlinesa i Trade Aira.

U listopadu 2019. godine u Osijeku je bilo 3.072 putnika, a u isto vrijeme prošle godine njih svega 462. Valja naglasiti kako Osijek ove godine nije imao niti jednu redovnu međunarodnu liniju pa su brojke vrlo skromne, sukladno kapacitetu na domaćim redovnim linijama od čega su čak dvije završile s prometovanjem krajem prošlog mjeseca.

Do danas je kroz Zračnu luku Osijek prošlo 9.805 putnika. Do kraja godine očekuje se blago povećanje te brojke, s obzirom na to da će 15. studenog Croatia Airlines uvesti redovnu liniju između Osijeka i Munchena koja će u prometu biti dva puta tjedno, svakog ponedjeljka i petka, sa zrakoplovima tipa DashQ400. Time će Croatia Airlines ponuditi dodatnih 2.128 sjedala prema odnosno iz Osijeka, čime bi Osijek morao dobiti barem dodatnih tisuću putnika.

Zagrebačka, riječka i bračka zračna luka još nisu objavile svoju statistiku za listopad, brojke ćemo objaviti čim iste budu dostupne, očekuje se da je Međunarodna zračna luka Zagreb u listopadu ove godine imala do 180 tisuća putnika.


Tekst: Croatianaviation.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: