Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Demografski potop u Slavoniji: Osijek izgubio 7650 stanovnika, OBŽ čak 35.500

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65438
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.10.2021. 12:47 
Naslov:  Demografski potop u Slavoniji: Osijek izgubio 7650 stanovnika, OBŽ čak 35.500
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U jeku popisa stanovništva, koji bi trebao dati preciznu demografsku sliku Hrvatske, Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine. Brojke su zabrinjavajuće, piše T-portal.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je 237 tisuća manje nego po zadnjem popisu 2011. godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od pet posto populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske. U apsolutnim brojevima najviše stanovnika, njih 35.521, izgubila je Osječko-baranjska županija, a u postotku je najgore prošla Vukovarsko-srijemska županija, kojoj nedostaje više od 17 posto populacije. Više od 15 posto stanovnika izgubila je i Požeško-slavonska županija (-16,5 posto).

Depopulacija je pogodila i gradska središta. Najveći pad broja stanovnika pretrpjeli su gradovi smješteni na jadranskoj obali. U tome prednjači Rijeka jer je u promatranom razdoblju izgubila više od 14.000 stanovnika. Slijedi Split s manjkom od oko 10 tisuća stanovnika te Osijek s minusom od 7650 stanovnika.

Kad se promatraju relativni pokazatelji, u depopulaciji prevladavaju gradovi s istoka Hrvatske. Na vrhu je Vukovar jer je u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništva, a među najvećim gubitnicima nalaze se još tri slavonska grada (Požega, Slavonski Brod i Đakovo).

Među 30 najvećih gradova pozitivan demografski skor bilježi samo osam gradova, a grad Zagreb prednjači po apsolutnom rastu.

Pravu demografsku sliku Hrvatske trebali bismo saznati krajem ove godine, kada se očekuje objava aktualnog popisa stanovništva.

[klik za uvećanje]


[klik za uvećanje]


Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek031.com/Arhiv, Državni zavod za statistiku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kompaOS
Offline
Ukupno postova: 28
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.10.2021. 22:20 
Naslov: Grrrr ! 
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prema broju komentara na ovu temu kao i na ostale na ovom portalu vidljivo je da su ljudi sami već davno prestali pitati se što je uzrok tome, ili drugim rječima već su sami digli ruke od Slavonije...dok jedni preživljavaju drugi odlaze bilo gdje dalje za bljim životnim prilikama jer nemaju vemena trošitit život u iščekivanju boljih vremena i živjeti od obećanja do obećanja političara koji se dolaze naslikavati u Slavoniju i Baranju samo pred izbore na dobru svinjetinu i rakiju osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile ili u Vukovar samo na 18. 11. a ostalih 364 dana kao da nas nema na karti Hrvatske.... Evil or Very Mad
Kako nas tretiraju zaista, od Slavoniije će ostati samo ime na karti... Rolling Eyes

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: