Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Arheološki muzej Osijek: Projekcija kratkog filma "Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – branič kule"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.10.2021. 10:48 
Naslov:  Arheološki muzej Osijek: Projekcija kratkog filma "Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura
21.10.2021. 12:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dani europske baštine najrasprostranjenija je participativna kulturna manifestacija u Europi. Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu 1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila 1995 godine i otad se kontinuirano obilježavaju svake godine.

Ove godine u Arheološkom muzeju Osijek priredili su Projekciju kratkog filma / Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – branič kule. Projekcija će se održati u četvrtak, 21. listopada 2021. s početkom u 12:00 sati.

Autori filma:
Ratko Ivanušec, dipl.pov.umjetnosti i povijesti- konzervator za nepokretna kulturna dobra
Konzervatorski odjel Slavonski Brod
dr.sc. Zorislav Horvat, dipl.ing.arh.- vanjski suradnik

Kao prilog upoznavanju stručne i šire javnosti o povijesnom značenju i arhitektonskoj vrijednosti naše srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture u Arheološkom muzeju u Osijeku biti će predstavljen film Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – branič kule. Film će predstaviti autori filma: konzervator Ratko Ivanušec, dipl.pov.umjetnosti i povijesti iz Konzervatorskog odjela Slavonski Brod i dr.sc.Zorislav Horvat, dipl.ing.arh.
Jedan od najvažnijih fortifikacijskih sklopova srednjovjekovnih burgova, tvrdih gradova, uz vanjske obrambene zidine, jesu branič-kule kao posebno utvrđeni sklopovi za obranu, a služili su ujedno kao posebna mjesta za osmatranje potencijalnog neprijatelja. Branič kule kao najmonumentalniji fortifikacijski sklopovi isticali su se svojim volumenom i položajem unutar burgova. Njihova prostorna dispozicija bila je uvijek u smjeru mogućeg napada neprijatelja. Masivno ziđe branič-kula bilo je artikulirano arhitektonskim elementima koji su služili za obranu od neprijatelja (strijelnice, puškarnice, kruništa, odnosno prozorima ako je riječ o gornjim etažama koji su služile za stanovanje). Tijekom razdoblja srednjeg vijeka, ovisno o promijeni taktike ratovanja i uvođenju vatrenog oružja, mijenja se njihova uloga i značenje. U pogledu njihove namjene razlikujemo nekoliko tipova branič kula:
- obrambene branič-kule
- stambeno- obrambene i ulazne branič - kule polivalentne namjene ( ulaz u burg, stanovanje, simbol statusa).
-stambeni toranj- kula palas ( građevina koja svojim volumenom i nekim organizacijskim pojedinostima podsjeća na branič-kule).


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: