Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nebojša Lujanović: "Iznimnu ulogu u provedbi PUnKT-a odradili su upravo studenti"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.10.2021. 12:39 
Naslov:  Nebojša Lujanović: "Iznimnu ulogu u provedbi PUnKT-a odradili su upravo studenti"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Održavanjem triju zanimljivih programa u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku sinoć (četvrtak, 14. listopada) je zaključeno premijerno izdanje PUnKta, međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti. Od 7. do 14. listopada 2021. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Filozofski fakultet organizirali su ga pod pokroviteljstvom Grada Osijeka te u suradnji s nekoliko suorganizatora i partnera.

Prvo su, u okviru programske cjeline Interpretacije, studenti Akademije sinoć izveli glazbene refleksije teksta, odnosno skladbe povezane s poezijom Branka Čegeca. Brojni posjetitelji mogli su pogledati i umjetničku instalaciju „Kad slova krenu u prostor“, odnosno studentske radove nastale prema pričama Maše Kolanović. Na samom zatvaranju Festivala, u okviru programske cjeline Recepcije, u Salonu Akademije organiziran je razgovor s Brankom Čegecom i Mašom Kolanović koji su moderirali Igor Gajin, nastavnik na Akademiji, te studentica Karla Mitrović. Glavni koordinator PUnKt-a Nebojša Lujanović (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) naglasio je veliku ulogu studenata u pripremi, organizaciji i realizaciji Festivala, kojih je u okviru PUnKT-a bilo angažirano više od stotinu. „Izniman su dio odradili upravo naši studenti, a sljedećih godina njihova će uloga biti sve veća. Na njima će jednoga dana ostati ovaj važan kulturni festival“, kazao je Lujanović, ističući i ulogu koju ima Akademija tijekom visokoškolskoga obrazovanja. Naime, ona školuje mnogo mladih ljudi i budućih stručnjaka koji će se kvalitetno brinuti o kulturi i umjetnosti osvježavajućim kulturnim sadržajima na ovom području.

Posebnost ovoga premijernog izdanja bila su dva programa koja su predstavljala dar organizatora posjetiteljima. Prvi je bio impresivan klavirski koncert „Opere bez riječi“ izvrsnoga pijanista Gorana Filipeca koji je 10. listopada održan u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek. U povodu početka nove akademske godine koncert je organiziran u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Generalnim konzulatom Mađarske u Osijeku. Drugi događaj održan je jučer (14. listopada) u Kulturnom centru Osijek pod nazivom „Art a la carte: Hrana kao paradigma“, a priredili su ga Akademija i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek. U sklopu toga programa moderatori Borko Baraban (Akademija) i studentica Jelena Blašković Đurđević razgovarali su s Verom Erl i Anđelkom Mrkonjićem koji su stavili svojevrstan „punk“ na identitet ovoga prostora koji je iznjedrio i festival PUnKt. Nakon razgovora publika je kušala ukusne slastice pripravljene prema receptima tradicionalnih jela, spomenutih u književnim djelima Ivane Šojat, Josipa Kozarca i Vilme Vukelić.

Tijekom osam dana Festivala publika je imala prigodu uživati u 32 raznovrsna kulturna događaja koji predstavljaju sinergiju i pretapanje književnosti s nekoliko ostalih vrsta umjetnosti: film, glazba, likovna umjetnost, performans, gluma... Zainteresirani su, tako, mogli pratiti programe u okviru četiri cjeline Festivala – od tribina i okruglih stolova preko umjetničkih obrada književnih djela i razgovora s umjetnicima o umjetnosti do razgovora s interpretiranim književnicima. Na šest lokacija u Osijeku stvarala se nova kulturna scena te su se implementirali međusobna suradnja, kulturna komunikacija i nova shvaćanja književnika i njihovih djela. Festival su primarno organizirali studenti uz potporu i mentorstvo profesora i nastavnika Akademije i Filozofskoga fakulteta u okviru studijskog usavršavanja. Cilj je bio osmisliti događaj koji će pobuditi interes javnosti za PUnKt (Panonija, Umjetnost, novi mediji, Književnost, teorija), odnosno sintetizirati nekoliko oblika umjetnosti i potaknuti susretljivost i otvorenost prema novom umjetničkom izričaju.


Tekst i foto: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Najava: PUnKt – međunarodni intermedijalni festival književnosti kao nova kulturna pojava

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: