Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sustav civilne zaštite OBŽ spreman za reagiranje u svim kriznim situacijama

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.10.2021. 15:27 
Naslov:  Sustav civilne zaštite OBŽ spreman za reagiranje u svim kriznim situacijama
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na prostoru Putničkog pristaništa Batina danas (14. listopada 2021. godine) održana je Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije „DUNAV 2021.“ u koju je bilo izravno uključeno 103 sudionika te 12 interventnih vozila. Vježba je organizirana u cilju provjere trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska-Srbija, a pripremljena je u okviru Projekta "Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - Zajedno smo jači (Together we stand)", koji se provodi u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014.-2020. Pri tomu je provedeno aktiviranje tri sustava; civilne zaštite, zaštite od poplava i sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja i zbrinjavanja otpada, i to s obje strane granice.

Scenarij vježbe sadržavao je simulaciju požara na brodu/pristupnom platou koji je lociran na Putničkom pristaništu Batina, evakuaciju osoba na kopno, traganje i spašavanje ozlijeđenih na kopnu i iz vode, sprječavanje širenja opasnih tvari u rijeci, kao i aktivnosti u slučaju izvanrednih mjera obrane od poplava.

- Sustav Civilne zaštite mora funkcionirati posebno u kriznim situacijama kada su njihova znanja i sposobnosti neophodni. Oni se kontinuirano moraju pripremati za trenutak u kojem će pokazati kako su obučeni i opremljeni te zašto je njihova služba neophodna. Napominjem da su do sada, u svim kriznim situacijama koje su bile u proteklih nekoliko godina, poput pandemije koronavirusa, pokazali nevjerojatnu spremnost, smirenost i doraslost teškom izazovu - rekao je župan Ivan Anušić.

U vježbi su sudjelovali Stožer civilne zaštite OBŽ, Općina Draž, Ravnateljstvo CZ Osijek, Vatrogasna zajednica OBŽ (kojima su došli u pomoć vatrogasci iz Srbije), Policijska uprava Osječko-baranjska, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, Društvo crvenog križa OBŽ, HGSS - Stanica Osijek, Radio klub Osijek, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek, Unikom d.o.o. Osijek te Hrvatske vode kojima su s mobilnom branom i punilicom vreća s pijeskom došli u pomoć djelatnici Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine. Time je ujedno promovirana i oprema koju su JPV Vode dobile kroz projekt „Together we stand“. Kroz taj projekt - ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, a čiji je vodeći partner Unikom d.o.o. Osijek, dok su ostali partneri Osječko-baranjska županija, Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, Autonomna pokrajina Vojvodina - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Regionalna razvojna agencija Bačka - između ostalog nabavljena je i oprema za Poligon za obuku korisnika dišnih aparata koji je 1. listopada 2020. godine otvoren u Našicama, a predstavlja jedan od najsuvremenijih poligona za obuku pripadnika vatrogasnih postrojbi, ali i drugih hitnih službi u Slavoniji i Baranji.

- Zahvaljujući nepovratnim sredstvima koja smo dobili, nakon katastrofa koje se dogode, u stanju smo vratiti okoliš u prvobitno stanje. To znači da, recimo, zbrinjavamo sav otpad koji voda donese ili prirodna nepogoda koja nanese veliku štetu u ekološkom biootpadu, a biootpad pretvaramo u prirodni kompost te ga dalje plasiramo poljoprivrednim proizvođačima - kazao je Mario Turalija, direktor Unikoma.






Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: