Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



30. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65424
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2021. 19:27 
Naslov:  30. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Povodom 30. obljetnice ustrojstva Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek danas (9. listopada 2021. godine) na Sportsko-zračnoj luci Osijek - Čepin održana je prigodna svečanost na kojoj su se pripadnici ove jedinstvene ratne postrojbe prisjetili teških, ali ponosnih događanja iz Domovinskog rata, a posebna počast i hvala iskazana je poginulim hrvatskim zrakoplovcima. Naime, najmodernijim reketnim sustavom pripadnici agresorske Jugo-armije 2. prosinca 1991. godine pogodili su avion Antonov An-2 u kojem su poginuli osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Sa sportskim i poljoprivrednim zrakoplovima među prvima su se uključili u obranu, a tijekom opsade Vukovara 1991. godine vod je napadao neprijatelje improviziranim, tzv. bojler-bombama, a gradu je dostavljao opremu i medicinsku pomoć. Pripadnici ovog Voda iskazali su se i nakon te tragedije nizom hrabrih, ratnih i humanitarnih akcija i aktivnosti.

Danas su stoga uz spomen obilježje "Krilo" na ulazu u Sportsko-zračnu luku vijence položili i upalili svijeće članovi obitelji poginulih pripadnika te sami pripadnici ove postrojbe, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Aerokluba Osijek te udruga iz Domovinskog rata.

Nazočne je pozdravio Marin Kordić, predsjednik Aerokluba “Osijek”, dok je Željko Radoš govorio o ratnom putu, hrabrosti, znanju i odvažnosti pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda. Župan Ivan Anušić izrazio je najdublje poštovanje prema žrtvi pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda tijekom Domovinskog rata.

- Moram priznati da nisam do sada bio svjestan koliko su ratni zadaci Samostalnog zrakoplovnog voda 1991. godine bili sveobuhvatni, hrabri, odvažni i sustavno planirani čime su njegovi pripadnici značajno doprinijeli obrani Vukovara, ali i cijele Hrvatske. Siguran sam da mnoge od tih priča ne znaju ni dionici tog vremena kao ni mlađe generacije zbog čega je važno pronaći način da se istina o obrani domovine i hrabrim ljudima poput četvorice poginulih letača, nikada ne zaboravi. Njihova nevjerojatna hrabrost i lucidnost u iznimno teškim uvjetima noćnog leta i bez navigacije zaslužuju najveće poštovanje i divljenje jer je ovo jedini vod koji se, na taj način, te 1991. godine stavio na raspolaganje u obrani domovine - kazao je župan Anušić.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović također je istaknuo kako je žrtva poginulih letača vrijedna svakog poštovanja. - Mali broj ljudi, postrojbe koje su osnivane u jesen 1991. godine, uključivale su stotine ljudi, ili svega koju tisuću i upravo je ta skupina malobrojnih ljudi obranila Hrvatsku od agresorskih napada. Među njima su i hrabri pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek koji su u neadekvatnim letjelicama za borbene aktivnosti prihvatile žrtvu i odazvale se pozivima u pomoć. To je posebna skupina branitelja o kojima treba govoriti sa strahopoštovanjem jer upravo su letači ti koji najviše ginu u ratnim sukobima - rekao je predsjednik Milanović.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić izrazio je u ime Grada najdublju sućut, zahvalnost i poštovanje obiteljima poginulih letača.

- Domovinski rat iznjedrio je brojne heroje koji su nas svojom žrtvom zadužili, ali i zauzeli posebna mjesta u našim sjećanjima. Četvorica poginulih pripadnika voda u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Izvršavali su letove u avionima koji nisu bili namijenjeni borbenim aktivnostima i u njima obavili više od 30 humanitarnih i borbenih letova za tada okupirani Vukovar. Njihova su imena ostavila neizbrisiv trag u našim sjećanjima, a na ovaj način svake godine čuvamo uspomenu na njihovu hrabrost, žrtvu i nevjerojatna postignuća - istaknuo je Radić.

Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: