Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom i probna faza rada u roku od 4 godine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65692
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2021. 9:39 
Naslov:  Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom i probna faza rada u roku od 4 godine
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić održao je jučer radni sastanak s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem o zajedničkim projektima na području Osječko-baranjske županije poput Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Antunovcu i geotermalnim izvorima.

Za Grad Osijek najvažnija je bila tema o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom jer bi se njegovom izgradnjom riješio problem Lončarice Velike.

Kada govorimo o održivom gospodarenju otpadom po načelima kružne ekonomije, možemo biti ponosni jer je Osijek u nacionalnom vrhu. Osijek je prvi u Hrvatskoj donio plan gospodarenja otpadom i prvi je uspostavio sustav odvajanja otpada na kućnome pragu. Uspješno smo sanirali odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, a provodimo i veliki projekt sanacije odlagališta otpada u Sarvašu vrijedan 73 milijuna kuna, većinom financiran europskim sredstvima, a uspješno smo priveli kraju sanaciju odlagališta otpada u Nemetinu čija je vrijednost bila 37 milijuna kuna. Uskoro kreće podjela 31.000 spremnika, 16.000 za biootpad i 15.000 za plastiku, čime se zatvara prikupljanje otpada „od vrata do vrata“ u individualnom stanovanju. Također, u novu kompostanu uloženo je 7,5 milijuna kuna“, izvijestio je gradonačelnik Radić.

Ministar Ćorić potvrdio je kako Republika Hrvatska u potpunosti stoji iza projekta „Orlovnjak“.

Veselimo se činjenici da paralelno s tim jedinice lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije čine značajne iskorake u smjeru izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, ali i informiranja i edukacije građana. Rezultati takvog smjera bili su vidljivi jučer kad smo predstavili izvješće o komunalnom otpadu za 2020. godinu koju smo završili s 41% odvajanja na razini cijele Hrvatske. U odnosu na 2017. godinu, to je povećanje od 13 posto. Tom dinamikom u idućih 5 godina ćemo doći vrlo visoko i sav zaostatak nadoknaditi što je i obveza i direktiva EU“, rekao je ministar te dodao da je dokumentacija za Centar za gospodarenje otpadom u završnoj fazi, a izgradnja Centra i probna faza rada očekuje se u roku od 4 godine.


Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: