Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Počelo premijerno izdanje PUnKt-a, međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65432
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.10.2021. 9:29 
Naslov:  Počelo premijerno izdanje PUnKt-a, međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer (7. listopada 2021.) je u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku otvoreno premijerno izdanje PuNKt-a, međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti, kojega od 7. do 14. listopada organiziraju Akademija i Filozofski fakultet Osijek u suradnji s više suorganizatora, partnera i pokrovitelja.

Glavni koordinator Festivala Nebojša Lujanović (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) na početku je uputio pozdrave brojnim nazočnim gostima i posjetiteljima, a osobito dekanici Akademije Heleni Sablić Tomić, dekanu Filozofskoga fakulteta Osijek Ivanu Trojanu, Nives Tomašević (Akademija) te akademiku Krešimiru Nemecu, autoru knjige „Leksikon likova iz hrvatske književnosti“ koja je upravo tom prigodom i predstavljena. Dekanica Sablić Tomić i dekan Trojan pak napomenuli su na otvorenju Festivala kako Osijek ima dovoljno mladih ljudi, budućih stručnjaka koji se brinu o kulturi i umjetnosti te je, stoga, potrebno čuti i njihov glas. Nužno je prozračiti atmosferu grada kvalitetnim sadržajima i još kvalitetnijim ljudima koji to organiziraju, odnosno – zadatak je „brinuti o čovjeku s velikim Č“.

Kako je rečeno, akademik Nemec autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova te dobitnik nekoliko prestižnih domaćih i inozemnih nagrada. Njegova je nova knjiga namijenjena ne samo studentima, već i svima onima željnima novih znanja i spoznaja u književnosti. Dekanica Sablić Tomić istaknula je glavnu misiju, odnosno važnost ovoga djela: „Ovo je jedan kulturološki sublimat. Osim što bi se trebala naći unutar granica hrvatske kulturne sredine, trebala bi biti prezentirana i na katedrama europskih i svjetskih sveučilišta, a morala bi se naći i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Tako se na jedan dostatan način prezentiraju hrvatska kultura, književnost, umjetnost i baština i zbog toga je nužno upozoriti da ova knjiga nema mjesto samo u bibliotekama“. Kako je objasnio akademik Nemec – javnost najviše pamti likove. „Nema dobre fabule ako nema dobrih likova, kao što nema ni romana bez dobrih likova. Upravo oni obilježavaju čitateljsko iskustvo, što se može uočiti već i na ulicama gradova – po likovima su davani nazivi ulicama i postavljani su spomenici“, zaključio je.

Nakon otvorenja odmah je uslijedio drugi događaj Festivala, okrugli stol u čijem se središtu pozornosti nalazila tema „Između slike i teksta“. Ona se referira na tri nedavno objavljene ilustrirane dječje knjige, odnosno slikovnice koje su važan dio književnosti jer otvaraju uzbudljiva pitanja o odnosu slike i teksta kao o susretu dva različita medija i dviju različitih umjetnosti. Pod vodstvom moderatora, Nives Tomašević i studenta Davida Đorđijevskog u razgovoru su se su sudjelovali: Dražen Alerić (pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka), Nebojša Lujanović, Valentina Majdenić (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku) te Dubravka Đurić Nemec, posebna izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek.

Dubravka Đurić Nemec odmah na početku razgovora istaknula je kako je PUnKt vrsta hibridnog festivala koji povezuje različite oblike umjetnosti i po tome je jedinstven u Hrvatskoj, ali i šire. Osim što kao transžanrovski i transmedijski događaj uči publiku da gleda kroz oči drugih dimenzija, on je i festival koji interpretira čitanje kao intiman čin te kao takav i okuplja publiku kojoj želi usaditi čitateljske navike. Što se tiče ilustrirane knjige „Sve o Anne Frank“, kao urednica njezinoga hrvatskog izdanja dodala je kako je posrijedi nefikcionalno djelo koje sadržava mnoštvo nikad objavljenih dokumentarnih materijala u obliku teksta i fotografije. Pisano je objektivno i „stilom koji ne pojednostavljuje stvari“, a autori djela htjeli su pokazati čitateljima koja je cijena mržnje s obzirom da u suvremenom društvu i dalje postoji netolerancija, diskriminacija, rasizam i zlostavljanje.

Bon Ton i ključ svemira“ slikovnica je autora Dražena Alerića koji je ujedno osmislio i prvu osječku strip-slikovnicu naslovljenu „Bon Ton iza duge“. Alerić je rekao kako je knjiga nastala iz unutrašnje inicijacije i ljubavi prema stripu te da je bit slikovnica i općenito književnosti poruka koja se šalje čitateljima kroz likove koji nikada nisu slučajni. Nebojša Lujanović pak naglasio je kako postoji nepravedna percepcija o dječjoj književnosti koju se često smatra manje vrijednom, iako je vrlo zahtjevna i ozbiljna. Njegova prva dječja knjiga „Kad odrasli zabrljaju“ prilagođena je djeci i odraslima. Slikovnica sadrži priče pokrivaju pet krajeva Hrvatske (otoci, Dalmacija, Istra, Međimurje i Baranja) preko kojih djeca lakše upoznavaju mentalitet, navike i običaje hrvatskog naroda, ali i pet ključnih društvenih točaka. Valentina Majdenić, profesorica koja se bavi područjem književnosti i medijske kulture te u čiji znanstveni interes ulaze i slikovnice, osvrnula se na tri predstavljene ilustrirane knjige. Nazvala ih je neklasičnim slikovnicama koje objedinjuju dvije vrste komunikacije, jezičnu i likovnu, te istaknula kako je naglasak na svakoj slikovnici likovni, ali je tekst, koji je sažet i ravnopravan sa slikom, temelj od kojega se kreće.

Nakon ova dva događanja na samom otvorenju PUnKt-a, jučer poslije podne i navečer organizirano je još pet sadržaja u tri različita prostora – u Muzeju likovnih umjetnosti, Kulturnom centru Osijek i Atelier baru. Zaključno s 14. listopada u okviru Festivala održat će se ukupno više od 30 raznovrsnih događanja i aktivnosti na šest osječkih lokacija.

Tekst i foto: Irena Kelemen/Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Najava: PUnKt – međunarodni intermedijalni festival književnosti kao nova kulturna pojava

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: