Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Etnološki centar baranjske baštine: Otvorenje izložbe "Baranjski šokački vezovi"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.09.2021. 8:42 
Naslov:  Etnološki centar baranjske baštine: Otvorenje izložbe "Baranjski šokački vezovi"
30.09.2021. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 30. rujna 2021., s početkom u 18:00 sati u Etnološkom centru baranjske baštine, Centar za kulturu grada Belog Manastira otvorit će izložbu pod nazivom „Baranjski šokački vezovi „- zaštićena nematerijalna baština RH na primjerima predmeta iz zbirki Muzeja Slavonije.

Izložba na 11 panoa prikazuje nositelje umijeća i različite tehnike i ornamentiku baranjskih vezova, koju ilustriraju fotografije detalja s narodnih nošnji iz zbirki Muzeja Slavonije, uz edukativna pojašnjenja. Ovaj sadržaj pretočen je i u brošuru, koja prati izložbu u Etnološkom centru. Izložbu je priredio Etnografski odjel Muzeja Slavonije za Etnološki centar u Belom Manastiru u rujnu 2021. godine, a u svrhu obilježavanja pete obljetnice osnutka Centra. Izložba ujedno obilježava upis umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova kao nematerijalnog dobra u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2021. godine, a za koji je prijedlog dao upravo Etnografski odjel MSO.

Pod nazivom baranjski šokački vezovi podrazumijevaju se različite tehnike veza kojima se ukrašavaju osnovni platneni odjevni predmeti baranjske nošnje – prvenstveno košulja rubina. Zahvaljujući postojanju malobrojnih, ali izuzetno važnih nositelja umijeća izrade ovih specifičnih tehnika veza na terenu, te djelovanju u kontinuitetu izvannastavne aktivnosti Malih vezilja u Osnovnoj školi Draž, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova nije zaboravljeno.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: