Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Pet PTZ kamera postavljeno u Osijeku u sklopu projekta "E–mobilnost grada Osijeka"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.09.2021. 13:55 
Naslov:  Pet PTZ kamera postavljeno u Osijeku u sklopu projekta "E–mobilnost grada Osijeka"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na nekoliko frekventnih raskrižja u Osijeku ovih su dana postavljene nove kamere za koje su neki vozači vjerojatno pomislili da su policijske kamere koje mjere prekoračenje brzine, no (na njihovu sreću) nije tako.

Radi se o pet tzv. PTZ kamera koje su u Osijek stigle u sklopu projekta „E–mobilnost grada Osijeka“. Podsjetimo, cilj projekta je zadovoljiti potrebe građana Osijeka i drugih korisnika za kvalitetnom mobilnošću u gradskom prostoru. Projektom se želi uspostaviti sustav dijeljenog korištenja bicikala kao nadopune javnog prijevoza kroz izgradnju infrastrukture i nabavu bicikala i opreme. Uz to, želi se uvesti integrirani sustav jedinstvene karte kako bi se povećalo korištenje javnog prijevoza i smanjile emisije CO2, kao i uspostavljanje novog sustava nadzora i upravljanja prometnim sustavima.

U skladu s time GPP je odlučio realizirati projekt kojim će dopuniti tzv. „smart city“ funkcionalnost u projektu E-mobilnost uvođenjem video nadzornog sustava i sustava snimanja iz zraka (uz korištenje drona).

Video nadzor planira se uvesti do 2025. u sva vozila javnog prijevoza, na prometnice i stajališta javnog prijevoza kako bi se povećala sigurnost korisnika javnog prijevoza, smanjile kriminalne radnje, povećala uspješnost identifikacije počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, smanjio broj vožnji bez prijevoznih karata, vandalizam na inventar vozila i stajališta, te trošak održavanja i popravaka.

Nadzornim sustavom kontrolirat će se promet, povećat će se sigurnost, štitit će se instalirana oprema (stanice za bicikle). Nadzorni sustav se sastoji od nadzornog centra u kojem se prikupljaju podaci prikupljeni od opreme raspoređene na ključnim točkama interesa.

Kamere će se postaviti na 25 lokacija sa po dvije (1 gdje nema nadstrešnice) kamere, plus 5 PTZ kamera koje se postavljaju na frekventna raskrižja. Predmetne kamere snimaju (pod kutem 180 stupnjeva) protočnost prometa i mjere broj vozila, a snimke će se nadzirati iz Nadzornog centra koji će biti smješten u prostorijama GPP-a.

Osigurat će se da snimljeni podaci mogu biti od koristi i drugim službama uz osiguranu sigurnost (MUP, civilna zaštita itd). Također, uvodi se i snimanje prometa iz zraka uz pomoć profesionalnog drona. Korištenjem drona omogućiti će se snimanje iz zraka u izvanrednim situacijama, zastojima u prometu, nepogodama, a ti će se podaci nadgledavati u nadzornom centru, gdje se može reagirati na pravodobno preusmjeravanje prometa. S ovime se mogu smanjiti troškovi i izbjeći prometna gužva u gradu.

PTZ kamere još uvijek nisu u funkciji, ali očekuje se da će biti aktivirane tijekom listopada.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: