Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Općine u OBŽ-u od 1. siječnja morat će sufinancirati linijski prijevoz kako bi zadržale broj autobusa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.09.2021. 9:06 
Naslov:  Općine u OBŽ-u od 1. siječnja morat će sufinancirati linijski prijevoz kako bi zadržale broj autobus
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Održan je novi sastanak gradonačelnika i načelnika općina sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem. Na dnevnom redu je bilo sedam aktualnih tema, a najviše pozornosti dobile su teme o ulozi jedinica lokalne samouprave u borbi protiv komaraca te problematika linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu na području županije.

Problem s komarcima o kojem se razgovara već godinama, rekao je Anušić, mora se riješiti. „U prošlom mandatu pokrenuli smo inicijativu za zajednički pronalazak rješenja ovog pitanja, međutim tada nismo naišli na razumijevanje i suglasnost pojedinih čelnika lokalne samouprave. Spominjao sam više puta da je obveza općina i gradova rješavanje problema komaraca, a Osječko-baranjska županija već drugi put uskače s inicijativama i traženjem financijske pomoći Vlade RH, ali to nije dugoročno rješenje. Potreban je zajednički pristup i udruživanje financijskih sredstava svih dionika te jednako tretiranje cijele županije, bez obzira na granice među gradovima i općinama. Iduće ćemo godine ponovno imati problem, a tada će adresa zainteresirane javnosti i stanovništva biti općinski načelnici i gradonačelnici“, dodao je župan.

Anušić je još jednom naglasio kako je „nevjerojatno da je jedan dio načelnika i gradonačelnika odmah odbio takav prijedlog, a s druge strane preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ za tretiranje komaraca uopće nisu ispoštovali. Preporuke je ispoštovao samo Grad Osijek! To je njihova odluka, ali mi ćemo još jednom pokušati pronaći zajednički jezik te o tome izvijestiti javnost“.

U vezi javnog linijskog prijevoza župan je najavio velike promjene, odnosno izdvajanje značajnih sredstava jedinica lokalne samouprave ukoliko budu željele očuvati linije na svom području. Velik dio linija i vozni red organizirat će se preko Osječko-baranjske županije koja će biti zadužena za organizaciju javnog linijskog prijevoza. To znači da će jedinice lokalne samouprave, ako budu željele zadržati određene linije, morati izdvajati značajna proračunska sredstva za njihovo financiranje. Na području županije postoje mjesta koja nisu gusto naseljena i u kojima nema učenika i radnika te će se ondje morati uvesti racionalizaciju troškova i reducirati linije, s obzirom da će veliki trošak pasti na jedinice lokalne samouprave.

Anušić je istaknuo i kako slijedi drukčija reorganizacija prometa koja će uključiti i željeznički prijevoz, minibusove, i sve ono što će na neki način biti prilagodljivo na temelju toga komu je linijski prijevoz namijenjen. „Općine i gradove od 1. siječnja će u svojim proračunima morati namijeniti dio sredstava koji će ići za održavanje linijskog prijevoza kakvog imaju odnosno kakvog načelnici i gradonačelnici žele“, zaključio je Anušić.


Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: