Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO] Dan bez automobila potaknuo Osječane da uz besplatan javni prijevoz isprobaju i nove dijeljene gradske bicikle

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.09.2021. 8:31 
Naslov:  [FOTO] Dan bez automobila potaknuo Osječane da uz besplatan javni prijevoz isprobaju i nove dijeljen
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Europski tjedan mobilnosti u Osijeku završen je programom koji je u Henglovoj ulici i na Trgu Ante Starčevića građanima ponudio razne zabavne i informativne sadržaje. Program nedvosmislenog naziva, Dan bez automobila, je tako ispred kina Urania okupio izlagače poput HEP-a, koji promovirao svoje punionice električnih automobila, a uz Crveni križ i PU Osječko-baranjsku, koji su građane savjetovali o sigurnosti i zdravlju u prometu, Tržnice Osijek su osigurale i prigodnu okrjepu uz voće, dok je Europe Direct Osijek svim posjetiteljima ponudio korisne promotivne materijale. Posjet učenika OŠ Franje Krežme je Henglovu pretvorio u vedru i šarenu ulicu, a pokraj petoro najsigurnijih Osječana koji su na kvizu znanja osvojili 5 Butra kartica sa 100 kuna na računu, svi zainteresirani su isprobali i nove gradske bicikle. Njima se pridružio i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, koji je na konferenciji za medije i službeno otvorio Dan bez automobila.

Unaprjeđenje javnog sustava i prigodno zatvaranje Tvrđe


- Održiva mobilnost i mobilnost koja ne zagađuje okoliš izuzetno je bitna u gradu Osijeku, pa smo i na početku Europskog tjedna mobilnosti predstavili sustav dijeljenih bicikala, koji će biti funkcionalan do kraja listopada, pa uz 175 bicikala, od kojih je 50 električnih, donosi i 25 samoposlužnih postaja po gradu. Prvi smo grad u Hrvatskoj s javnim sustavom dijeljenih automobila, u sklopu kojega imamo 8 automobila koje građani redovno koriste. Ono što nas čeka u narednom razdoblju je unaprjeđenje, poboljšanje i dodatno obogaćivanje tog sustava – rekao je Vulin, podsjećajući kako u okviru ovog održivog sustava po Osijeku voze i Bolt romobili, koje su građani odlično prihvatili, stoga ne čudi ni činjenica da je grad na Dravi treći na listi od ukupno 120 gradova u kojima Bolt posluje, upravo po broju korištenja i vožnji u omjeru na broj stanovnika.

Galerija 031: Dan bez automobila uz Juraja Šebalja [2021.]
[Foto: Matija Milanović][22.9.2021.]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

- Osijek je ravničarski grad pogodan za bicikliranje i vožnju romobilom, pa i dalje želimo poticati građane da što manje koriste svoje osobne automobile. Iako to nije prvotno planirano, ispalo je da smo u okviru Europskog tjedna mobilnosti proteklog ponedjeljka u potpunosti zatvorili naš biser grada, baroknu Tvrđu za promet, koja će nakon opsežnih radova i nadalje ostati zatvorena za vozila. To je dodatni poticaj svima da redovno počnu koristiti javni prijevoz, bilo onaj konvencionalni s busom ili tramvaje, bilo nekonvencionalni s dijeljenim biciklima, automobilima ili romobilima, ali i sve druge vrste održivo, zelenog i modernog prijevoza koji je dostupan u gradu Osijeku – zaključio je dogradonačelnik Vulin, ujedno pozivajući sve građane da se pridruže popodnevnom zabavnom natjecanju pod vodstvom poznatog relly vozača Juraja Šebalja.

Aplikacije za objedinjenje prijevoza i planiranje putovanja


Princip korištenja javnih dijeljenih bicikala u sklopu projekta E-Mobilnost grada Osijeka je objasnila Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka, otkrivajući kako svaki bicikl ima GPS, pa će njihovo korištenje biti kontrolirano, a zanimljivo je i da će bicikli biti integrirani sustav javnog prijevoza. Naime, ideja je da se u doglednoj budućnosti ponudi mogućnost korištenja svih vidova prijevoza na području grada Osijeka s jednom aplikacijom, štoviše, plan je da se i cijelim prometom upravlja s jednog centralnog mjesta, koje će biti smješteno u GPP-u.

- U okviru Europskog tjedna mobilnosti, grad Osijek ima još jedan projekt koji je značajan za planiranje mobilnosti, a to je projekt RegiaMobil, u sklopu kojega je napravljena aplikacija kroz koju putnici mogu planirati svoje putovanje na području Osijeka, kombinirajući različita prijevozna sredstva, pa uz javni prijevoz i sustav dijeljenih vozila, mogu vidjeti i koliko im pješke treba do neke lokacije. Vjerujemo da je to prilično korisno, jer turisti jednostavno i online mogu vidjeti koja sve prijevozna sredstva mogu koristiti, kao i njihov status dostupnosti – najavio je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe EU, dodajući i da su na Danu bez automobila Osječani bili prilično mobilni, jer su na raspolaganju imali cjelodnevni besplatni javni prijevoz GPP-a, dok je Bolt osigurao i promotivnu cijenu najma romobila.

Nakon programa u Henglovoj, kojega je dijelom omela kiša, velik broj Osječana je privukla zanimljiva aktivnost na Trgu Ante Starčevića, gdje je GPP organizirao poligon za deset sudionika – koji su s povezom na očima i uz naputke suvozača morali parkirati električni automobil Grada Osijeka, a glavno osiguranje je bila ručna kočnica Juraja Šebalja.

- Imamo automobile kojima su uklonjeni benzinski i stavljeni električni motori – ovo su Renault Zoe automobili iz Car sharing sustava, koje Osječani očito jako vole. Osobno sam promijenio mišljenje u vezi električnih automobila, za koje sada mogu reći da su zbilja odlični, ali im je potrebno mnogo punionica i infrastrukture. Što se tiče današnjeg natjecanja, nikada nisam probao, niti vodio ovako nešto, ali čini se vrlo zabavno, pa pohvaljujem ideju i inicijativu GPP-a – rekao je Juraj Šebalj uoči početka natjecanja, na kojemu su pobijedili Viktor Flauder i Tomislav Vidaković, a kojim je naposljetku zaokružen i ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti u Osijeku.



Tekst: Osijek.hr

Najava: Europski tjedan mobilnosti u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: