Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



SEGIP konferencija: U Osijeku se razvija budućnost elektroenergetike

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65739
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.09.2021. 15:24 
Naslov:  SEGIP konferencija: U Osijeku se razvija budućnost elektroenergetike
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na osječkom je FERIT-u u ponedjeljak, 20. rujna, održana završna konferencija projekta Razvoj integracijske platforme za pametne elektroenergetske mreže (SEGIP). Nositelj je projekta tvrtka Base58 d.o.o. iz Osijeka, a partner na projektu je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Na konferenciji su osim članova projektnog tima, nositelja projekta i partnera sudjelovali i brojni gosti iz područja elektroenergetike iz tvrtki HEP, Končar, udruge HRO CIGRE i mnogi drugi.

Nakon pozdravnih govora, članovi projektnog tima ispričali su nešto više o samom projektu te pojasnili kako je riječ o platformi koja predstavlja sustav koji omogućava napredno upravljanje elektroenergetskim distributivnim mrežama. Krajnjim potrošačima-kućanstvima, platforma nudi mogućnost angažiranja veće potrošnje kada su tržišne prilike za to najpovoljnije.

U Hrvatskoj kućanstva još ne sudjeluju na tržištu energije i hrvatski nacionalni operator se brine da je cijena električne energije konstanta u dvije tarife, no u naravi je cijena promjenjiva kroz dan. U europskim zemljama neka kućanstva imaju znatno drugačije uvjete potrošnje od hrvatskih. Primjerice, u okolici mnoštva malih sunčanih elektrana moguće je da cijena u podne bude niža od tržišne, što je suprotno onome na što smo mi navikli”, istaknuo je dr.sc. Marko Vukobratović iz tvrtke Base58 te dodao kako pomoću platforme SEGIP kupci električne energije mogu biti bezbrižni, znajući da platforma brine o tome kada je u danu najbolje uključiti veće potrošače, poput perilice rublja, odnosno, kada je cijena električne energija najpovoljnija. Jednako tako, kada se tijekom dana cijena poveća, platforma obavještava korisnika o promjeni i predlaže određene akcije, smanjenje potrošnje ili prihvaćanje nove cijene. Korisnici se mogu međusobno organizirati u mikro-mreže i time osnažiti svoju tržišnu prisutnost i raspoloživost usluga.

SEGIP platforma omogućava grupiranje više mikro- mreža u cjeline nazvane energetskim zajednicama koje će zajednički nastupiti na tržištu električne energije te tako postati višestruko konkurentnije”, objasnio je mag.ing.inf Ivan Varga iz tvrtke Base58. Na konkretnom primjeru to bi značilo kako gradske četvrti ili naselja s većim brojem sunčanih elektrana na krovovima mogu imati jeftiniju cijenu električne energije u danu, za razliku od gradskih četvrti koje to nemaju.

Naglasak platforme je na značajnom povećanju podrške svim akterima u cijelom lancu distribuirane proizvodnje i distribucije električne energije, a njezinom integracijom ostvarila bi se mogućnost lokalne razmjene električne energije i međusobno trgovanje između kućanstava i ostalih dionika aktivnog distributivnog sustava.

Voditelji projekta istaknuli su kako je platforma trenutno u fazi pilot-provedbe na osječkom FERIT-u te se po uspješnom konačnom testiranju planira krenuti u komercijalizaciju na domaćem i inozemnom tržištu.

Po završetku predstavljanja platforme, uslijedila je panel rasprava s temom “Digitalna budućnost elektroenergetike” na kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Marinko Barukčić (FERIT), dr.sc. Stjepan Sučić (Končar-KET), dipl,ing.el.Ivan Periša (HEP-ODS) i dr.sc. Marko Vukobratović (Base58).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Nositelj projekta je poduzeće Base58 d.o.o. iz Osijeka a partner na projektu je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Ukupna vrijednost projekta koji je proveden u razdoblju od 01.10.2018. do 30.09.2021. iznosi 13.513.779,14 kn, a iznos sufinanciranja je 7.903.780,54 kn.


Tekst i foto: Doris Ravlić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: