Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od danas možete na kavu u zatvorene dijelove kafića - ugostitelji ipak ne očekuju veliki promet

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.09.2021. 17:28 
Naslov:  Od danas možete na kavu u zatvorene dijelove kafića - ugostitelji ipak ne očekuju veliki promet
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, gosti od danas nakon devet mjeseci zatvorenosti ponovo mogu u kafiće, a ne samo na njihove terase, što veseli ugostitelje koji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.

Podsjetimo, krajem studenog prošle godine odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite zabranjen je rad kafićima osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.

Te mjere uključuju rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezificijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje itd.

Tako svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake.

Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je ona viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Obvezno je nošenje maski za lice za zaposlenike. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi tijekom jedne radne smjene.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine koje kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom.

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

Također treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ipak, prema riječima predsjednice Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba Žakline Troskot, sigurno neće raditi oko 1.100 zatvorenih ugostiteljskih objekata s 10.000 radnih mjesta koliko ih je izgubljeno od početka pandemije, a i oni koji rade zbog epidemioloških mjera se suočavaju s ograničenim kapacitetom i visokim troškovima, uz od ranije visoka porezna davanja.

Još jedan od razloga zašto ugostitelji u kafićima ne očekuju s ponovnim otvaranjem unutrašnjosti objekata odmah neki veći promet i prihod su promjene navika građana.
"Treba vidjeti koliko su se promijenile navike građana i hoće li se bojati ući nakon što devet mjeseci to nisu mogli. Navike su se promijenile, gosti su odlazili u kafiće s terasama i s više prostora ili sl, i kafići kojima je unutrašnjost bila jedini prostor za rad (bez terasa) morat će ponovo privući goste za što će trebati i vremena i sredstava. Zato bi bilo dobro da se nastave potpore za caffe-barove, ali i noćne klubove i diskoteke koji još ne mogu raditi i da se zaštiti one koji rade", zaključila je Troskot.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: