Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mjere manje restiktivne nego prošle školske godine, ali maske ostaju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65756
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.08.2021. 19:45 
Naslov:  Mjere manje restiktivne nego prošle školske godine, ali maske ostaju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Premijer Andrej Plenković najavio je danas na sjednici Vlade kako je pripremljen okvir epidemioloških mjera za novu školsku godinu.

"Većina tih mjera bit će manje striktna nego što je to bilo prije, istodobno vodeći računa o zaštiti mladih generacija", poručio je i dodao da su te mjere primjerene trenutku, vrlo kvalitetne i dobre za funkcioniranje i povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri što je izuzetno važno za razvoj djece u toj ranoj fazi.

Istaknuo je da je to važno zbog djece, roditelja i nastavnika te svih ostalih uključenih u obrazovni proces, pogotovo u kontekstu rezultata istraživanja o posljedicama Covida i potresa na djecu koje je proveo Institut za društvena istraživanja.

Iako se, dodao je, Hrvatska pokazala zaista izvrsnom u modelu online nastave, u pogledu sposobnosti i kapaciteta, izuzetno je za razvoj djece u toj ranoj fazi važan upravo boravak u školske klupe.

Potom je ministar obrazovanja Radovan Fuchs predstavio okvir epidemioloških mjera za početak nove školske godine ponovivši da će mjere biti manje restriktivne.

Mjere će biti relaksiranije. Djeca od 1. do 5. razreda, kod kojih nije bilo kretanja i miješanja, u sljedećem periodu moći će se miješati. Dozvolit će miješanje u kategoriji izbornih predmeta i dopunske nastave, što je prošle godine išlo online. Dozvolit ćemo u višim razredima mijenjanje učionica, omogućit će se korištenje kabineta, učionice fizike, kemije, informatike... Dodatno će biti omogućeno bavljenje sportskim aktivnostima unutar škola, timovi će moći biti sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Športske dvorane i dalje će biti zatvorene za rekreativne sportove“, izjavio je ministar.

Također se vraća mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka licem u lice, što je bio jedan od zahtjeva i roditelja i učitelja. Školska praksa moći će se obavljati u razredima, kao i praksa koju učenici strukovnih škola obavljaju u pojedinim poduzećima što je jedan od bitnih segmenata u strukovnom obrazovanju.

Ipak, maske ostaju kao jedan od uvjeta za učenike od petog razreda pa nadalje, ukoliko nije moguće osigurati distancu od dva metra. Ukoliko je neki učenik obolio, ne treba ići cijeli razred u samoizolaciju, već samo nekoliko učenika, s lijeve i desne strane, rekao je Fuchs.

Fuchs je najavio i kako će svi necijepljeni profesori i nastavnici morati nositi maske tijekom predavanja.

Što se cijepljenja učenika tiče, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje cijepljenje djece od 12 godina s kroničnim bolestima i koja dijele kućanstvo s oboljelima, učenicima završnih razreda srednjih škola i posebnih smjerova, poput zdravstvenog, ugostiteljskog, turizma i uslužnih djelatnosti jer ti učenici tijekom prakse moraju doći u kontakt s više ljudi. Također se cijepljenje preporučuje učenicima u učeničkim domovima, nastavnicima i roditeljima.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: