Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od 2. kolovoza u Hrvatskoj se počinje izdavati nova e-osobna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.07.2021. 12:37 
Naslov:  Od 2. kolovoza u Hrvatskoj se počinje izdavati nova e-osobna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Od ponedjeljka 2. kolovoza u Hrvatskoj počinje izdavanje nove generacije osobnih elektroničkih iskaznica.

Kako će taj dokument izgledati i što građani dobivaju s njim, na današnjoj sjednici Vlade predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ono što je najvažnije, nova osobna omogućit će više standarde sigurnosti. Osim već postojećeg elektroničkog nosača podataka, u e-osobnu ugrađivat će se beskontaktni čip s biometrijskim podacima prikaza lica te otiscima dva prsta.

Osim toga, e-osobna će objediniti tri dokumenta u jednom - osobnu, putovnicu i zdravstvenu iskaznicu te će sadržavati i matični broj.

Osobna iskaznica tako postaje biometrijska isprava, ima status pune isprave na području EU-a kao putovnica pa će omogućiti brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolaz kontrole u zračnim lukama.

Nova osobna iskaznica moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima uz instalaciju besplatne aplikacije. Korisnicima će se omogućiti jednostavna prijava u sustav e-građani te e-usluge, primjerice digitalni potpis putem mobitela ili tableta. Građani će također putem nove osobne moći potpisati zahtjev za kredit, ali i ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, što znači da bi trebalo odzvoniti beskonačnom stajanju u redovima pred šalterima.

Osigurani su i e-kiosci za aktivaciju e-iskaznica na 11 lokacija u policijskim upravama, no njihov će se broj u budućnosti povećati.

Nova iskaznica izdaje se na razdoblje od pet godina do 70. godine života. Oni kojima postojeće osobne iskaznice vrijede, ne moraju podnositi zahtjev za e-iskaznicom.

Cijena izrade novog dokumenta će u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina 70 kuna. Za djecu do 18 godina, izradu prve osobne iskaznice financirat će država.

Cijena za žurni postupak se ne mijenja. Tako će i dalje cijena osobnih iskaznica u ubrzanom postupku iznositi 195 kuna, dok će za izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku građani morati platiti 500 kuna.

Kako smo već pisali, zbog prelaska na novi sustav u petak 30. srpnja i subotu 31. srpnja policijske uprave diljem zemlje neće zaprimati nove zahtjeve već će isključivo izdavati osobne iskaznice i putovnice koje su izrađene.



Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.08.2021. 20:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kaže ministar, nova osobna je skuplja 20 kuna od dosadašnje. Ne govori cijelu istinu. Stara osobna je vrijedila 10 godina, a ova samo 5, što će reći da je ukupan trošak u 10 godina prije bio 80 kn (bez slike), a sada je 200 kn (bez slike) Ako računamo da je slika 30 kn onda je razlika još veća: 110 prema 260 kn. Ne vidim čemu to muljanje, i to od najviših dužnosnika države. Što onda očekivati od trgovaca, na primjer.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: