Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Do kraja mjeseca vraćaju se strože restrikcije?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.07.2021. 8:13 
Naslov:  Do kraja mjeseca vraćaju se strože restrikcije?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nepuna dva mjeseca nakon velikog popuštanja mjera, sve je izglednije da nas čekaju nove, strože mjere, piše Jutarnji list.

Kako se neslužbeno doznaje iz izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite, pripremaju se nove mjere koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a koje su trebale trajati do 31. srpnja.

Iako još nije poznato na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos koronavirusa.

Naime, nakon što je prije nekoliko dana cijela jadranska obala stavljena "u narančasto", što je svojevrsno upozorenje, Stožer je odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Stožer je svjestan da je gotovo nemoguće izbjeći veći porast brojeva, no isto tako ne žele zaustaviti sezonu. Stoga se trude pronaći najbolji mogući balans između epidemije i sezone, tako da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske "u crveno".

Dodatni problemi su novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje, te potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih.

Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a to će uskoro učiniti i Hrvatska. Konkretno, britanski turisti više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali, a za razliku od trenutačne prakse kad se testiraju samo oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, uvest će se obaveza testiranja i za cijepljene.

Naime, iako su cijepljeni najpoželjniji turisti, činjenica je da mogu biti asimptomatski prenositelji bolesti, što predstavlja problem Hrvatskoj u kojoj je procijepljenost još nedovoljna, osobito u turističkim središtima u Dalmaciji.

A da cijela priča nije bez vraga, svjedoče brojke: prema podacima od utorka, novodijagnosticiranih slučajeva bilo je 146, od čega je gotovo 60 posto vezano uz Splitsko Dalmatinsku (34), Zadarsku (26), Šibensko-kninsku (11), i Dubrovačku županiju (15).



Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: