Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nevrijeme u Osijeku: Nastavlja se saniranje šteta nastalih tijekom vikenda

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.07.2021. 18:35 
Naslov:  Nevrijeme u Osijeku: Nastavlja se saniranje šteta nastalih tijekom vikenda
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tijekom nevremena koje je u subotu poslijepodne pogodilo Osijek palo je oko 90 litara kiše po četvornome metru, a u nedjelju dodatnih 40. Kanalizacijski sustav nije mogao primiti toliku količinu oborina te su poplavili podvožnjaci, ostale prometnice i podrumi, a jak je vjetar lomio grane.

Osječani su i u ponedjeljak nastaviti sanirati posljedice nevremena i obilnih oborina koje su pale tijekom vikenda. Iako su sve službe brzo reagirale i sanirale one najveće štete, na veliki se broj poziva sugrađana nije moglo istovremeno odazvati pa su mnogi morali sami sanirati nastale štete.

Osim poplavljenih podruma i prometnica zbog jakog olujnog vjetra srušen je i jedan limeni krov s četverokatnice, a polomljene su brojna stabla tako da su najviše posla imali vatrogasci. Na terenu je bilo 300 ljudi s 50 vozila, rekao je za Radio Osijek operativni dežurni Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Franjo Junušić: "Najveća nam je intervencija bila u subotu, još prije same kiše, gdje smo u Ulici Matije Gupca uklanjali limeni krov koji je odletio sa zgrade u Donjem gradu, a zatim su uslijedili pozivi o poplavljenim podrumima. Samo do 20 sati smo imali barem 50 intervencija. Uz brojne privatne kuće imali smo niz složenih intervencija poput one u podrumu Medicinske škol gdje se nalazi laboratorij, podrum u Ugostiteljsko-turističkoj školi, Hotelu Waldinger, stablo koje je palo na tramvajski vod, a čak smo imali i dvije požarne intervencije kuća. Ne znamo za sada točan broj, ali do sada je sigurno ispumpano 30-40 podruma, a na žalost bit će ih još iako lista čekanja za sada nema. Najznačajnije intervencije u ponedjeljak su bile na Akademiji za umjetnost i kulturu u sklopu sveučilišnog Kampusa, te u Osnovnoj školi Franje Krežme", što je potvrdila ravnateljica Jadranka Juriša i opisala prizor koji ih je jutros dočekao u školi: "Došle smo jutros u 7 sati u školu i imale smo što i vidjeti, potpuno poplavljeni podrum. Imam našu neku malu pumpu koju smo odmah uključili, no pozvali smo vatrogasce budući da je vode bilo jako puno."

Uz vatrogasce, najviše intervencija imaju djelatnici gradske komunalne tvrtke Unikom. Tijekom vikenda prioritet je bilo čišćenje kolnika i nogostupa, a danas je to uglavnom uklanjanje polomljenih grana i stabala: "Sve su jedinice na terenu i idemo po nekakvim prioritetima. Tijekom vikenda smo odrađivali kolnike i nogostupe. Danas prvenstveno rješavamo kolektivna stanovanja, zatim parkove, a onda i ostale dijelove grada za koje nam građani i brojne službe javljaju. U kontaktu smo ponajprije sa službom 112, a mogu nam se i izravno javiti sugrađani telefonski na broj 031/274-403, poslati e-mail na [email protected] ili nam se javiti putem Facebook stranice Unikom Osijek", rekao je voditelj komunikacija Unikoma Vjeran Marijašević. Najveća je intervencija bila u parku Zrinjevcu gdje se srušilo veće stablo, no napomenuo je kako su štete minimalne jer je puno toga rješavano preventivnim održavanjem zelenila u gradu.



Tekst: Radio Osijek/KI
Foto: Unikom Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: