Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Potpora Županije za rad i razvoj Zračne luke Osijek

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.07.2021. 13:41 
Naslov:  Potpora Županije za rad i razvoj Zračne luke Osijek
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Župan Ivan Anušić i direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos danas (8. srpnja 2021. godine) potpisali su Ugovor o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Osječko-baranjske županije Zračnoj luci Osijek za sufinanciranje poslovanja u zračnom prometu.

- Osječko-baranjska županija je u zadnjih nekoliko godina povećala financijske potpore prema Zračnoj luci Osijek, koja je jedna od najpotentnijih prometnih infrastruktura na području naše županije te je potrebno i financijski podupirati njen rad. Smatram da Županija kao suvlasnik (20 posto) ima i zakonsku obvezu podupirati rad Zračne luke, kako bi u što kraćem vremenskom razdoblju mogla funkcionirati svojim punim ili djelomičnim kapacitetom, a Zračna luka Osijek mora početi donositi prihode ovom području, za što ima potencijale. Na žalost, pandemija koronavirusa izazvala je probleme kod svih zračnih luka u svijetu, veliki broj njih i zatvorila, a gotovo sav putnički promet je bio zaustavljen, međutim vjerujem da će se uskoro normalizirati situacija i u zračnom prometu. Današnjim ugovorom Zračna luka Osijek ostvarila je potporu od milijun kuna od Osječko-baranjske županije, a ta sredstva bit će usmjerena na generiranje razvoja ne samo naše Županije već cijelog istoka Hrvatske - rekao je župan Ivan Anušić te dodao kako je Županija od 2017. godine odobrila ukupno 3,5 milijuna kuna izravnih potpora prema Zračnoj luci Osijek.

Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos zahvalio je županu na podršci i povjerenju. - Zračna luka Osijek je projekt koji se tiče svih i uspjeh je direktno ili indirektno u interesu svakog stanovnika Osijeka, županije i cijele Slavonije i Baranje. Velik je potencijal tu, no još više posla za baš svaki iskorak. Kratko vrijeme sam tu, radimo na kratkoročnim planovima, optimiziramo procese i radnu zajednicu, odnose s državom, imovinsko-pravna pitanja čije rješenje je nužno za bilo kakve investicije i razvoj bilo investitora ili sredstava EU - kazao je.

Naglasio je kako je po dolasku na čelnu funkciju u Zračnoj luci Osijek napravljena analiza postojećeg stanja, koje se veže i na pandemiju i COVID. Između ostalog, željelo se utvrditi u kakvom je položaju Zračna luka te na koji način može što prije aktivirati međunarodne letove. Naime, sada funkcioniraju samo domaći letovi, i to po PSO programu RH, pa je Osijek trenutno povezan s Dubrovnikom, Splitom, Pulom i Rijekom. Također, razmatrana je i gotovost projektne dokumentacije uređenja zgrade putničkog terminala koja bi trebao ići u realizaciju početkom iduće godine. Naime, za prvu fazu rekonstrukcije i obnove i modernizacije zgrade putničkog terminala već je osigurano 30 milijuna kuna.

- COVID situaciju ne vidimo samo kao problem već ćemo je pokušati iskoristiti kao našu prednost te se uslijed promjena prometnih tokova pozicionirati na karti Europe i svijeta s međunarodnim letovima. U zračnom prometu linije se dogovaraju za iduću sezonu i teško je preko noći nešto napraviti, a mi godinu i pol dana nismo imali međunarodne letove. Sada želimo da linije koje uspostavimo budu stalne i kvalitetne, da se ne moraju gasiti. Na tom putu nam je potpora županije od iznimne važnosti. Osječka zračna luka treba podršku, vjerujem da je ima i od ministarstava, a mi svoj dio pripreme moramo odraditi - istaknuo je Kos.

Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.07.2021. 22:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ta zračna luka je, ne neisplativa, nego debelo neisplativa otkad je sagrađena. 40 godina priča se ista priča. Nažalost nema isplative suvremene zračne luke bez putnika ili tereta, a putnika i tereta nema bez razvijenog gospodarstva. Stotine milijuna kuna ulupanih u tu zračnu luku otete su od gospodarstva, a baš zato što je takvim i sličnim otimanjem to gospodarstvo na koljenima, zračna luka je neisplativa. Trenutnom stanju osječkog razvitka primjerena je zračna luka Čepin i avioni AN2.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: