Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Zanimljiv filozofski razgovor, prekrasan klavirski koncert Ide Gamulin i ponovno sjajna izvedba predstave Bon Ton iza duge

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.07.2021. 8:19 
Naslov:  Zanimljiv filozofski razgovor, prekrasan klavirski koncert Ide Gamulin i ponovno sjajna izvedba pred
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Filozofski razgovor „O društvenoj (ne)relevantnosti filozofskoga mišljenja“ vodili su u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Marijan Krivak i Srećko Horvat uz moderatora Igora Loinjaka. Marijan Krivak ističe kako je važno ukazati na to kako mišljenja zapravo nema, kaže kako postoje razno razni spektakli, medijske manipulacije, upravljanje ljudima na različite načine i zato je priča o tome važna kako bismo prizvali u sjećanje nešto što je nekada postojalo i ono što nas čini ljudima: misliti. Misliti znači biti čovjekom, a kad od toga odustanemo nismo više sigurni tko smo. Tu smo zato da se pitamo i propitkujemo koji je smisao naše egzistencije, dodaje Krivak. Igor Loinjak naglasio je kao je u narodu uvriježeno loše mišljenje o ljudima koji „filozofiraju“, odnosno za njih se misli da pričaju nešto što nema veze sa stvarnošću. Misliti je pozitivno i nešto čemu bi svatko od nas trebao težiti, a kroz razgovor želimo ukazati koliko je mišljenje povezano s političkom dimenzijom i nametnutim stavovima, te na koji način nametnute stavove promišljati u odnosu prema znanstvenim paradigmama i na koji način nam znanost kada se spoji sa filozofijom može pomoći u tome da pokušamo doći do svoje istine, zaključuje Loinjak.




Koncert Ide Gamulin na glasoviru održan je na platou ispred Kulturnog centra pred velikim brojem ljubitelja klasičnog glazbenog izričaja. Ida Gamulin izrazila je zadovoljstvo što ponovno nastupa u Osijeku i to po prvi puta na otvorenom. Program „Nedovršena priča“ Ida Gamulin odabrala je tako da korespondira sa skladateljima koji nisu završili svoj put, poput Schuberta, Dore Pejačević, Chopina čiji je život prekinut u ranim godinama, no njihova djela pričaju i danas. Koncert je započeo Schubertovom Sonatom u B-duru , potom nastavljen Chopinovim Nocturnom, predstavila je i bogatu hrvatsku glazbenu ostavštinu Dore Pejačević. Posebno se prisjetila i Borisa Papandopula i odsvirala njegov „Zdenkin striptiz“ u povodu 30 obljetnice njegove smrti. Ida Gamulin hrvatska je pijanistica svjetskoga glasa, vodeće ime hrvatskog pijanizma srednje generacije, a ovim je osječkim koncertom na „ljetu kulture“ obilježila 35 godina umjetničkog rada.




Na glavnoj se festivalskoj pozornici ponovno dogodila čarolija kada je nova „ekipa“ Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića izvela praizvedbu B predstave „Bon Ton iza duge“. Ponovno je gledalište bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a lijepa priča o ljubavi, prijateljstvu i dobroti autora Dražena Alerića u dramatizaciji i režiji Arete Ćurković, s novim je postavom mladih glumaca dobila novu, posebnu svemirsku dimenziju šireći univerzalnu poruku ljubavi i pozitivne energije.





Tekst: OLJK
Foto: Marin Franov/OLJK


Najava: Osječko ljeto kulture [2021.] [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: