Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ugostiteljska škola dobiva meteorološku stanicu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65786
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.07.2021. 12:02 
Naslov:  Ugostiteljska škola dobiva meteorološku stanicu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mini meteorološka stanica stiže u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek zahvaljujući učenicama 2. f razreda Stelli Petovar i Luciji Gici te njihovom nastavniku Geografije Ivanu Bujadinoviću. Osvojile su 3. mjesto na ovogodišnjem online natječaju tvrtke GDi kroz projekt Učenje kroz GIS. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je prikazati koje se pozitivne ili negativne promjene odvijaju u okolini. Cilj je natjecanja da se korištenjem ArcGIS StoryMaps stvori interaktivna priča kombiniranjem teksta, interaktivnih karata i drugog multimedijskog sadržaja.

Link pobjedničkih radova nalazi se na poveznici. S obzirom na to da učenice žive u Antunovcu, u svojem radu prikazale su promjene u mjestu - od prikaza smještaja u prostoru, broja stanovnika prema popisnim razdobljima, usporedbi satelitskih snimaka iz 1968. i 2019. na kojima je vidljivo kako je prazan prostor doživio preobrazbu. Također su označene sve ustanove, trgovine, igrališta, autobusna stajališta, željeznički prijelazi i sve je spojeno s fotografijama tih lokacija. Ucrtana je biciklistička staza, jezero i njegov budući izgled te gospodarska zona.

Ovom nagradom smo nastavili nizati uspjehe u sklopu STEM edukacijske inicijative u okviru nastave geografije i popularizacije digitalne kartografije među učenicima. Jedna smo od rijetkih škola iz Slavonije koja sudjeluje u tome i postiže uspjehe. Prije dvije godine, naši su učenici pobijedili na GDi STE(A)M Story Map natjecanju za srednje škole.

Sadržaj je namijenjen prvenstveno nastavi Geografije i Geoinformatike, te ostalim nastavnim područjima gdje je moguća upotreba GIS-a. Naglasak je na učenju geografskih i drugih sadržaja putem kartografskih vizualizacija i analiza.

GDi je inovativna visokotehnološka srednjoeuropska tvrtka koja razvija vlastita aplikativna rješenja, s više od 30 godina iskustva te više od 1200 međunarodnih klijenata. Kroz program kolektivne socijalne odgovornosti pokrenuli su natjecanja kako bi učenici, studenti i profesori naučili koristiti vodeće GIS programe, ESRI ArcGIS.

Projektom Učenje kroz GIS profesorima, školama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj stavljena je na raspolaganje inovativna i zanimljiva mogućnost učenja uz pomoć najsuvremenijih ''cloud'' geoinformacijskih tehnologija.


Tekst i foto: Danijela Josipović

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: