Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tvrtka Orqa novi stanar IT parka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65681
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.07.2021. 8:27 
Naslov:  Tvrtka Orqa novi stanar IT parka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tvrtka Orqa iz Osijeka preselit će iz poduzetničkog inkubatora Bios u IT park i postati šesti stanar u tom parku. Potpisan je ugovor o gradnji objekta s upravom Grada Osijeka te održana noćna demonstracija njihovog top proizvoda- FPV naočala za dronove kojim su stekli svjetsku slavu i uspjeh.

Gradonačelnik Ivan Radić i njegov zamjenik Dragan Vulin imali su priliku vidjeti kako funkcioniraju poznate FPV naočale tvrtke Orqa u noćnoj vožnji drona na osječkom Trgu Vatroslava Lisinskog. Radić je izjavio kako je iskustvo "leta" dronom nešto novo i neprocjenjivo te da se možemo ponositi proizvodom osječke pameti koji je stekao svjetsku slavu. Dodao je kako je sretan što je mala osječka tvrtka, koja ima urede u svim europskim metropolama odlučila zadržati sjedište u Osijeku i useliti se u poznati IT park kao njegov šesti stanar. Uvjeren je kako će i ostale tri slobodne adrese u IT parku uskoro dobiti nove stanare.

Tomislav Krolo, glavni operativni direktor Orqe podsjetio je kako je ta tvrtka u tri godine nakon osnutka s troje zaposlenih "porasla" na 50 zaposlenika i sada je pred njom novi iskorak. Početkom su godine dobili 10 milijuna kuna za razvojne projekte jednog mađarskog investicijskog fonda, a sada slijedi povećanja broja zaposlenih, razvoj novih proizvoda i osvajanje novih tržišta. Pojasnio je detalje o njihovom najprodavanijem proizvodu, a riječ je o naočalama za pilote dronova, FPV1 (First Person View) ili "pogled iz prvog lica". Pojednostavljeno rečeno, riječ je o naočalama koji pilotu, dok stoji na tlu, omogućava pogled s drona ili bespilotne letjelice koja se nalazi u zraku. Već sada osječki izum Orqe koriste američka vojska i policija, a česti su kupci i tvrtke koje nadgledaju velike sustave naftovoda ili dalekovoda.

Glavni izvršni direktor Orqe Srđan Kovačević rekao je kako su prodali već nekoliko tisuća primjeraka FPV1 naočala. Ističe kako je njihov uspjeh "djelomično rezultat sreće, a djelomično neznanja". "Nismo znali u što se upuštamo i usudili smo se postaviti si tako visok cilj", kaže Kovačević te dodaje da su ustrajali kad je postalo teško "a tada se stvari događaju svojim tokom". Naočale za dronove prodaju u 50 država, a posao će nastaviti novim rješenjima na području javne sigurnosti i upravljanja krizama. Uskoro na novoj adresi, u IT parku na više od 1.200 četvornih metara poslovnog prostora.



Tekst i foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: