Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Otvorenje izložbe "Istočni grijeh"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65704
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.06.2021. 11:53 
Naslov:  Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Otvorenje izložbe "Istočni grijeh"
01.07.2021. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Muzeju likovnih umjetnosti otvorenje izložbe: Istočni grijeh / East of Eden održati će se u četvrtak, 1. srpnja 2021. u 19 sati.

Valentina Radoš, viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti uz Blaženku Pericu, povjesničarku umjetnosti i docenticu na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kustosica je izložbe. Idejnu koncepciju potpisuje Vladimir Frelih, izv. prof. art. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a s autorskim tekstovima u katalogu sudjeluju Krešimir Purgar, izvanredni profesor te Igor Loinjak, asistent također na AUKOSU-u.

O Izložbi:
U Muzeju likovnih umjetnosti unazad dvije godine intenzivno se priprema izložbeni projekt koji obuhvaća opširan teorijski pogled na pripadnike mlađe i srednje generacije umjetnika i umjetnica aktivnih u Osijeku zadnja dva desetljeća. Zamišljena je koncepcija projekta ukazati na kompetenciju osječkih snaga unutar suvremenih diskursa. Istočni grijeh prva je takva izložba u planiranom nizu u produkciji MLU-a. Otvorenje će se održati u sklopu ovogodišnje manifestacije Osječko ljeto kulture, kao jedna od mnogih dugogodišnjih suradnji između Grada Osijeka i MLU-a. U postavu koji se prostire na cijelom prvom katu muzeja predstavljaju se radovi čak sedmero autora / autorica: Mirana Blažeka, Roberta Fišera, Vladimira Freliha, Josipa Kaniže, Ane Petrović, Zlatka Kozine i Domagoja Sušca.

O Istočnom grijehu
Naslovom izložbe Istočni grijeh ili kao u engleskom prijevodu East of Eden, nastoji se ukazati na neke specifičnosti osječke umjetničke scene kroz vrlo disparatan i nimalo samorazumljiv pojam apstrakcije. U naše post-medijalno doba sveprisutne slike, kada je nova teoretska paradigma izrečena u postavljenom pitanju što slike žele?, umjetnici / umjetnice ovdje okupljeni prihvatili su izazove temeljnih odrednica slike, slikovnosti i vizualnosti motivacijom naslijeđenom od pionira apstrakcije rane avangarde 20. stoljeća. Činjenica je da i nakon nešto više od stotine godina od zahtjeva za supremacijom čistog osjećaja i vidljivosti duhovnog, nakon Kandinskog i Maljevića, kod mladih umjetnika/umjetnica interes za apstrakcijom ne jenjava, što je naglašeno u izložbenoj koncepciji. Istok iz naslova izložbe nije samo geopolitička oznaka mjesta gdje su izložba i radovi koji su na njoj stvarani i izloženi, već služi kao dalekosežnija semantička podloga za tumačenje određene situacije ili umjetničke scene u ovom slučaju. U svom tekstu u katalogu Blaženka Perica pojam ovog našeg istoka i njezinih raznih oznaka vidi na slijedeći način: „Istok iz naslova izložbe sam se pojašnjava: poveznica svega je prostor življenja i rada ovih umjetnika, grad Osijek, koji je sve donedavna na karti suvremenih umjetničkih zbivanja bio – ako ne baš ¨pusta zemlja¨ - a onda zasigurno sredina koja je smatrana marginalnom u poredbi sa Zagrebom, a u odnosu na kojeg su marginalno bile pozicionirane i umjetničke scene u Rijeci ili Splitu“. Parafraziranjem istoka koji se spominje u knjizi Postanka, ili čak izravno značenje istočnog grijeha u teološkom smislu, opisuje psihosomatsko shvaćanje da je istok naše zemlje mjesto prognanika ili grešnika. Upravo je ta igra riječima i suprotnostima konceptualna srž izložbe - u nastojanju afirmaciji, tumačenju i na kraju krajeva promocije osječke umjetničke scene i njezinih aktera unazad nekoliko desetljeća. Kroz zaokružene autorske cjeline predstavlja nam se sedam likovnih shvaćanja, koliko god međusobno različita, toliko i snažna u zajedničkom stavu i ishodištu. Osječka je scena, posebno u zadnjih nekoliko desetljeća, jedna od najživahnijih i najperspektivnijih u našoj zemlji te je kao takvu želimo prezentirati.

Katalog će biti predstavljen na samom kraju trajanja izložbe, uz tematska izlaganja autora tekstova. Izložba je financirana sredstvima Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Ministarstva kulture i medija RH, uz podršku Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Istočni grijeh je moguće pogledati u MLU do sredine rujna.









Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: