Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad Osijek do sada je utrošio 2,8 milijuna kuna za larvicidne i adulticidne tretmane komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65699
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.06.2021. 8:29 
Naslov:  Grad Osijek do sada je utrošio 2,8 milijuna kuna za larvicidne i adulticidne tretmane komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek do sada je utrošio 2,8 milijuna kuna za larvicidne i adulticidne tretmane komaraca, što je 90 posto ukupno predviđenih sredstava za bitku s "letećim krvopijama" za ovu godinu, piše Jutarnji list.

Novi gradonačelnik, Ivan Radić, koji je u prošlom mandatu bio najžešći kritičar tadašnje vlasti zbog problema s komarcima, sada se našao u istoj situaciji kao i njegov prethodnik Ivan Vrkić. Istina, sukladno predizbornim obećanjima Radić je već 6. lipnja, dan nakon što je zasjeo u gradonačelničku fotelju, zapovjedio avionski napad na komarce po rubnim dijelovima grada jer je avionsko tretiranje zabranjeno iznad naselja.

Osječani su pozdravili reakciju novog gradonačelnika, koji je u istom ritmu nastavio do danas, međutim problem nije riješen. Radiću je jasno da se komaraca nemoguće otarasiti bez aktivnijeg angažmana okolnih jedinica lokalne samouprave te rješavanja problema tretiranja u zaštićenom Kopačkom ritu.

U zadnjih 15-ak dana proveli smo ukupno 41 tretman na 25.122 hektara, a tu govorimo i o larvicidnim tretmanima. Ono što nam stvara problem su okolna područja u kojima je izdano preko 50 preporuka, ali ih većina nije realizirana i larvicidnih tretmana tamo nije bilo. Zato su naši tretmani sada samo vatrogasne mjere. One jesu učinkovite, ali nažalost kratkotrajne, iz okolice nam stalno ulijeću nove jedinke. Komarci migriraju pa za 24 sata u dijelovima Osijeka koji graniče s netretiranim područjima bude uhvaćeno i po više od pet tisuća. Jedina opcija su nam stalni novi tretmani. Kontinuirano mjerimo i ponavljamo svaki tretman koji ne postigne željeni učinak, i to sredstvima izvođača, a ne Grada. Okolne općine i gradovi moraju se uključiti“, istaknuo je Radić.

Radić je također najavio kako će najkasnije do 15. srpnja grad ići u rebalans proračuna kojim će se za komarce osigurati dodatna tri milijuna kuna. Zajedno s Osječko-baranjskom županijom Grad će poslati zahtjev Vladi za dodatnu financijsku pomoć Osijeku i drugim jedinicama lokalne samouprave. Gradonačelnik vjeruje da ćemo sljedeće godine imati puno bolju situaciju jer će Grad sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave osnovati zajedničku ustanovu koja bi vodila brigu o tretiranju komaraca na području cijele županije.

To sa zajedničkom ustanovom nije nova ideja. Naime, od tog projekta se odustalo prije dvije godine zbog protivljenja nekih gradova i općina, konkretno gradova Belišće i Valpovo te općina Erdut i Čeminac, koji su odbili sudjelovati u tom projektu.

Ono što čelnicima tih jedinica lokalne samouprave smeta je predloženi model prema kome će svaki grad i općina izdvajati određeni iznos po stanovniku za novu ustanovu. Načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh rekao je da su oni protiv toga jer već imamo ustanovu koja se time po zakonu bavi, a to je NZJZ. Po njemu, ovo što se predlaže čisto je isisavanje novca iz gradova i općina. Oštar je i načelnik Erduta Jugoslav Vesić koji također smatra da im ne treba ustanova koja će raspolagati njihovim novcem, a da oni na to nemaju nikakvog utjecaja.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: