Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskoro novo proširenje odlagališta smeća u Lončarici Velikoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65631
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.06.2021. 14:31 
Naslov:  Uskoro novo proširenje odlagališta smeća u Lončarici Velikoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, grad Osijek odlaganje otpada planira preseliti u budući regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak kod Antunovca.

Planom gospodarenja otpadom Grada Osijeka za razdoblje 2017. – 2022. Lončarica Velika trebala bi se do 2022. popuniti, zatvoriti i sanirati, a komunalni otpad nadalje odlagati u RCGO-u Orlovnjak.

No kako je projekt izgradnje tog RCGO-a prekoračio prvotno planirane rokove, to znači i produženje roka odlaganja otpada na trenutnoj lokaciji, u Lončarici Velikoj, piše Glas Slavonije.

No, kako su aktivnosti vezane uz izgradnju RCGO-aa još u pripremnoj fazi (usluga izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije za centar), jasno je da neće započeti rad planirane 2022. godine, a, po svemu sudeći, ni do kraja 2024., kada će kapaciteti Lončarice Velike biti popunjeni.

Problem je u tome što Lončarica Velika ima ograničen kapacitet prijema, pa će gradska uprava naručiti izradu projektno-studijske dokumentacije za zahvat povećanja prostornog kapaciteta odlagališta neopasnog otpada.

U Lončarici Velikoj neopasni komunalni otpad se odlaže od 1995., a tijekom 2006. obavljena je sanacija i prvo proširenje odlagališta. Nakon posljednjeg proširenja, iz lipnja prošle godine, procijenjeno je kako je preostali prostorni kapacitet odlagališta 215.000 kubika što se procjenjuje dostatnim do kraja 2024.

Stoga se kao racionalno rješenje nameće potreba dodatnog povećanja kapaciteta odlagališta Lončarica Velika ali ne prostornim širenjem na okolno obradivo tlo, nego izgradnjom dodatne potporne konstrukcije na južnom i zapadnom dijelu novoizgrađenih ploha. Time bi se omogućilo nadvišenje odlagališta i povećanje kapaciteta odlagališta za novih 100.000 kubika neopasnog otpada.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: