Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ustrajni u borbi protiv komaraca, novi tretmani sutra ujutro i navečer

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.06.2021. 18:09 
Naslov:  Ustrajni u borbi protiv komaraca, novi tretmani sutra ujutro i navečer
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U ranojutarnjim, ali i večernjim satima u četvrtak 10. lipnja 2021., Grad Osijek nastavit će s tretmanima suzbijanja odraslih komaraca. S obzirom na stvarno stanje na terenu, odluka gradonačelnika Ivana Radića je da se nastavlja s adulticidnim tretiranjem. Sve se provodi u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije temeljem kojih će se tretmani ovoga puta provesti ne samo sa zemlje nego i ručno.

Na ukupnoj površini od 1241 hektara tretirat će se područje Novog grada, Pampasa, Halaševa, Tvrđavice, Podravlja i Perivoja kralja Tomislava. "Zaprašivanje" komaraca kreće od 5 sati ujutro, osim Perivoja koji će se tretirati ručno u večernjim satima. Cijena tretmana iznosi 124.544,00 kuna.

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 320 hektara provedeno 15 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki, jedan avionski tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini od 1300 hektara za sprječavanje ulaska tek izletjelih komaraca iz Kopačkog rita, te šest adulticidnih tretmana sa zemlje na površini od 7760 hektara.

Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja adulticidnih tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.

Vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata pogoduju razmnožavanju urbanom karakteru komaraca, stoga molimo sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali: redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda; prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste; vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda; spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama; očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone; jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće; održavati urednima zelene površine; spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima; održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda; gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama; u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije.



Tekst: Osijek.hr
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: