Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Finissage izložbe "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.06.2021. 9:50 
Naslov:  Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Finissage izložbe "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u
Od 11.06.2021. 10:00 do 13.06.2021. 9:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izložba Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj, otvorena u ožujku, bliži se zatvaranju. Finissage izložbe održat će se u petak, 11. lipnja, a pogledati se može do 13. lipnja 2021.

Izložba je, nakon izlaganja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pod vodstvom kustosica Jasne Jakšić i Ivane Kancir, prenesena u Muzej likovnih umjetnosti. Prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa čija je uloga formiranje koncepta popularne i masovne kulture. Nastajanje stripa kao medija moglo se vidjeti ranijih godina na marginama novinskih izdanja kao kombinacija teksta i slike. Strip se može shvatiti i doslovno kao materijalizacija pojma vizualne kulture.

Postav želi proširiti pogled na moguće prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela, ujedno otvarajući prostor za raspravu o produkciji, najprije nekomercijalnog, autorskog stripa. Autorski strip ima ne samo umjetničku važnost, već i komunikacijski i edukativni potencijal. Također postav izložbe pokazuje strip u Hrvatskoj od tridesetih godina do današnjih dana s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje.

U petak, 11. lipnja, ulaz za sve posjetitelje je slobodan u radnom vremenu Muzeja likovnih umjetnosti, od 10 do 20 sati.

U vremenu od 18 do 20 sati, u prostoru izložbe bit će prisutne kustosice izložbe za sve one koji žele saznati nešto više o izložbi.

U 18:30 sati održat će se predstavljanje strip albuma Cvijeće na šanku Tihomira Matijevića. Na predstavljanju će sudjelovati Igor Gajin, Saša Paprić i Tihomir Matijević.

Strip-album Tihomira Matijevića „Cvijeće na šanku“ predstavlja zbirku kratkih autorovih osvrta na život. Vješto povezuje svakodnevicu, ukućane, vlastita promišljanja i emocije s povijesnim, državnim i svjetskim događanjima, uspješno prikazujući kako se navedeno redovito prožima i međusobno utječe na pojedinca u nerazmrsivom spletu unutarnjih i vanjskih okolnosti koje čine (svaku) individuu. Pri tome autor „ne štedi“ nikoga, ponajprije samoga sebe, rabeći redovito sitne ali primjetne žalce satire i (auto-) ironije. Sam naslov govori o njegovu viđenju stvarnosti i samoga sebe, pa i svojega rada, povezujući nešto krhko, nježno i estetično kao što je cvijeće s „mjestom radnje“ (dijela) slobodnog vremena autora, pomalo prozaičnim šankom u „birtiji“. Za šankom, katkad sam s osobljem ali najčešće u društvu prijatelja, autor se konačno opušta nakon izazova radnog dana i obiteljskog života, ali odmak od svakodnevnih obveza donosi, pogotovo kod umjetničkih duša, i poriv za (ponekad i nesvjesnim) vrednovanjem svijeta oko sebe: impresija, informacija, susreta, ljudi koji ga okružuju, emocija proživljenih što danas, što u ranom djetinjstvu, što posredno, putem obrazovanja – čest je motiv povijest, kako službena, tako i osobna, preciznije način na koji je autor proživljava. Kratka forma, stalan humor i utisci poruka poslanih čitatelju (koji mahom tek otvaraju prostor za vlastite promisli i sudove) čine Matijevićevo djelo uistinu „cvijećem“. Zaokruženost tematske cjeline svakog pojedinog stripa unutar „Cvijeća na šanku“ te istodobno otvaranje autorova unutarnjeg svijeta čitatelju ima dodirnih točaka s poezijom.

Matijević crta u tehnici tuša i pera kojima sjenča prethodno izrađene crteže u olovci, a sve na kraju obrađuje i računalnim programima i aplikacijama. Rezultat je crtež bogat osjenčanim površinama (ne koristi kolor), ali izrazito preciznih i čistih linija i rubova. Dijaloški „oblačići“ su, sa stajališta uobičajenih suvremenih stripova, relativno rijetki, prevladavaju narativni okviri, no zbog kratkoće forme i snažne poruke (makar naizgled ona ni ne postojala u pojedinim stripovima zbirke), dinamika priče se ne gubi. Narativni okviri zapravo povlače čitatelja još koncentriranije u autorov (ponekad i zamišljeni) svijet. Vizualna čistoća jasnih rubova privući će i dio publike koji nije oduševljen „pjesničkim“ stripovima per se. Ivan Trenkl

O AUTORU:
Tihomir Matijević rođen je 1975. godine u Našicama. Godine 2000. diplomirao na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. 1998. godine boravi na Indiana University of Pennsylvania u klasi prof. Jima Nestora (projekt razmjene studenata ALU i IUP). 2013. godine doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i prof. Leonide Kovač. Izlaže od 1998. godine na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Ex aequo na 22. slavonskom biennalu, jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XI. trijenalu hrvatskog kiparstva i posebnog priznanja AICA-e (Međunarodno društvo likovnih kritičara). Do sad je objavio dvije knjige: Torta i bronca (2013.god., izd. MLU Osijek) i Cvijeće na šanku (2020.god., izd. Hrvatski autorski strip.) Zaposlen kao izv. prof. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Kolegij kiparstvo) od 2005. godine. Član je HDLU-a Osijek od 2000. godine. Živi i radi u Osijeku.

U sklopu finissagea-a bit će izloženi dječji radovi nastali na radionici stripa pod vodstvom Helene Janečić.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: