Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



SDP: Do tragedije ne bi došlo da je HDZ 2018. prihvatio zabranu prodaje energetskih pića djeci

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.06.2021. 16:01 
Naslov:  SDP: Do tragedije ne bi došlo da je HDZ 2018. prihvatio zabranu prodaje energetskih pića djeci
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan i član Savjeta za zdravstvo prim.dr.sc. Branko Kolarić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su pozvali vladu i HDZ da, što je prije moguće, zabrane prodaju energetskih pića djeci u Hrvatskoj. Podsjetili su da je 2018. SDP u Saboru bio predložio takav zakon, no on je odbijen.

„Da je tada prihvaćen naš prijedlog, vjerojatno se ne bi dogodila tragedija. Moram reći da mi je, kao majci i liječnici, muka što sam danas ovdje. To je prvi slučaj smrti djeteta koji se povezuje s konzumacijom energetskih pića u Hrvatskoj. No, ako se nešto ne poduzme, možemo biti poprilično sigurni da neće biti zadnji. Već nekoliko godina upozoravam da djeca piju energetska pića u ogromnim količinama, da im se reklamama ispire mozak i da je to opasno po njih. Bilo je samo pitanje vremena kada će netko nastradati,“ upozorila je dr. Borzan.

Litva i Latvija su donijele takav zakon, a Velika Britanija je najavila isto nakon opsežnih javnih konzultacija. Neki britanski supermarketi poput ALDI-ja i ASDA-e su prije nekoliko godina samoinicijativno odlučili zaustaviti prodaju energetskih pića djeci, ali je istraživanje pokazalo da ta dobrovoljna mjera nije dala rezultate, između ostalog jer je nije prihvatio cijeli sektor.

SDP-ovi liječnici nabrojali su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istakli su da su šanse za posljedice veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci.

„Ako je na piću napisano da se ne preporučuju djeci i trudnicama, zašto ih onda uopće prodavati djeci? Djeca ne mogu sama o tome donositi odluke. Naziv „energetski napitak“ je zavaravajuće i ne treba ih miješati s onim izotoničnim napitcima koje pijete nakon treninga koji u sebi sadrže elektrolite koji su dobri. Ovdje imate koncentrirani šećer, kofein i još neke tvari. Djeca pijući ovakve napitke kao da piju ogromne količine kave, a to je nedopustivo. Reklame za energetska pića trebaju biti zabranjene za mlađe od 18 godina,“ rekao je Branko Kolarić.

Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe upućuje svoje članove da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode i reklame blizu škola.

Usprkos tome, ali i upozorenju na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca, adolescenti i mladi glavni potrošači tih pića. Da reklame dolaze do njih, a najpoznatije reklame su zapravo crtić, najbolje pokazuje podatak da djeca u istraživanjima često izjavljuju kako ih piju jer im treba energije.

Borzan i Kolarić su pozvali vladu da brzo i odlučno djeluje kako bi se izbjegle nove tragedije.

„Čuli smo da vlada osniva povjerenstvo koje će razmotriti zabranu, žalosno je da je povod tome smrt djeteta koja se mogla izbjeći. Ovim putem apeliram na resorne ministre, pogotovo doktora Beroša, da ne gube vrijeme. Ako sutra u Sabor uputi zakon kojim se zabranjuje prodaja djeci, SDP će ga podržati. U Hrvatskoj nema značajne proizvodnje energetskih pića, uvoze se, i čak ako ćemo se zabranom zamjeriti Kurzu i Austriji, rekla bih da je zaštita djece dovoljno dobar razlog. Pratit ću što rade, neće me se riješiti dok god ne u trgovinama ne osvanu znakovi zabrane!“ zaključila je Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: