Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nastavlja se bitka protiv komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.06.2021. 14:32 
Naslov:  Nastavlja se bitka protiv komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku se nastavlja bitka protiv komaraca. S ciljem sprječavanja njihove najezde, gradonačelnik Ivan Radić donio je odluku da se nastavi s tretiranjem ličinki komaraca sa zemlje. Nakon što će se danas provesti tretmani suzbijanja odraslih komaraca za zemlje na području zapadnog dijela grada, novi larvicidni, petnaesti po redu tretman provest će se na području Halaševa u utorak, 8. lipnja 2021. na površini od 15 hektara.

Sve aktivnosti odvijaju se u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Cijena najavljenog tretmana je 1.687,50 kuna.

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektara provedeno 14 tretmana suzbijanja ličinki, jedan avionski tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini od 1 300 hektara za sprječavanje ulaska tek izletjelih komaraca iz Kopačkog rita, te uključujući današnje tretmane - pet adulticidnih sa zemlje na površini od 5 495 hektara.

Kako urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata, molimo sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:
- redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude),
- prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste,
- vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda,
- spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama,
- očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda,
- jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude),
- održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom,
- spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima,
- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda,
- gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama,
- postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima,
- u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom.

Ove godine je, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u Proračunu Grada Osijeka osigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca. Na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradonačelnik Grada Osijeka 25. siječnja 2021. donio je Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2021. i Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2021.

Na temelju otvorenog postupka javne nabave, za usluge larvicidnih i adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka, Grad Osijek sklopio je ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima: Vetam d.o.o. te sa Zajednicom ponuditelja Vetam d.o.o., Asanator d.o.o., Cosmosol d.o.o., Sanitacija Osijek d.d.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka, upravlja sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji – od provođenja monitoringa i prebrojavanja komaraca na terenu do njihovog praćenja i izdavanja preporuka za tretmane u cijeloj županiji, ali i praćenja izvođača prilikom provedbe tretmana, te kontrole i utvrđivanja učinkovitosti tretmana.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije.



Tekst: Osijek.hr
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
efreeti1
Offline
Avatar

Ukupno postova: 37
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.06.2021. 15:05 
Naslov:  Re: Nastavlja se bitka protiv komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Cijena tretmana milijun i pol kuna. Osigurano 3 milijuna.
Znači još jednom zapraše i to je to za ovu godinu? Solidno Laughing

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: