Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Danas novi larvicidni tretmani suzbijanja komaraca na području Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65425
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.06.2021. 9:54 
Naslov:  Danas novi larvicidni tretmani suzbijanja komaraca na području Osijeka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek će danas, 1. lipnja 2021. provesti larvicidne tretmane suzbijanja komaraca na području Halaševa, Podravlja i Sarvaša na površini od 249 hektara. Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 421 hektra, provedeno 11 tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca.

Podsjećamo kako urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te molimo sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:
- redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude),
- prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste,
- vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda,
- spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama,
- očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda,
- jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude),
- održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom,
- spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima,
- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda,
- gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama,
- postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima,
- u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom.

Ove godine je, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u Proračunu Grada Osijeka osigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca. Na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradonačelnik Grada Osijeka 25. siječnja 2021. donio je Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2021. i Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2021.

Na temelju otvorenog postupka javne nabave, za usluge larvicidnih i adulticidnih tretmana, i sa zemlje i iz zraka, Grad Osijek sklopio je ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima: Vetam d.o.o. te sa Zajednicom ponuditelja Vetam d.o.o., Asanator d.o.o., Cosmosol d.o.o., Sanitacija Osijek d.d.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka, upravlja sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji – od provođenja monitoringa i prebrojavanja komaraca na terenu do njihovog praćenja i izdavanja preporuka za tretmane u cijeloj županiji, ali i praćenja izvođača prilikom provedbe tretmana, te kontrole i utvrđivanja učinkovitosti tretmana.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, te očuvanje zelene županije.



Tekst: Osijek.hr
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: