Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mlinarević veličanjem NDH i podržavanjem hoda za život od sebe odbio birače ljevice, a zabranom vjerskih obilježja odbio birače desnice

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.05.2021. 21:11 
Naslov:  Mlinarević veličanjem NDH i podržavanjem hoda za život od sebe odbio birače ljevice, a zabranom vjer
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zanimljiva su bila sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Osijeka između Ivana Radića (HDZ) i Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret, Most) koja su organizirale mnogobrojne medijske kuće.

Nakon rezultata prvog kruga izbora, u kojemu je Radić ostvario dvostruko bolji rezultat od Mlinarevića, i površni poznavatelji političkih prilika zaključili su kako Mlinareviću pobjedu može osigurati samo stvaranje bloka „svi protiv HDZ-a“.

Prve planove u stvaranju takvog bloka pokvario mu je sam Ivan Radić kojemu su u ponedjeljak podršku za drugi krug dali Vladimir Šišljagić i Vladimir Ham. Oni su pozvali svoje birače da 30. svibnja izađu na birališta i na listiću zaokruže upravo Radića. Ovakvom suradnjom ujedno je i stvorena nova većina u Gradskom vijeću Grada Osijeka.

Nakon ovakvog raspleta situacije postalo je jasno kako Mlinarević mora privući glasače SDP-a i stranke Možemo. No, ako je za situaciju vezanu uz Hama i Šišljagića Mlinareviću „kriv“ protukandidat Radić, onda je za odbijanje birača ljevice kriv sam uz asistenciju svoje stranke Domovinski pokret koja u Zagrebu vodi prljavu i agresivnu politiku upravo protiv lijevih oponenata. Zbog rijetko viđene agresivnosti Domovinskog pokreta i izborne taktike koja više spada u crnu kroniku nego u politiku, zagrebačka kampanja puni nacionalne stupce i definitivno utječe i na raspoloženje osječkih birača.

No, tu nije kraj nevoljama za Mlinarevića jer u neke se uvalio sam.

Na sučeljavanjima je, očekivano, red pitanja bio svjetonazorske prirode. Takva pitanja, iako je riječ o komunalnim izborima, kod birača nikada ne prolaze „ispod radara“, pa su Mlinarevićevi odgovori još teže shvatljivi.

Na pitanje o 10. travnju 1941. godine Mlinarević se isprva zbunio misleći kako je riječ o datumu vezanom uz grad Osijek. Kako se nije mogao sjetiti što predstavlja taj datum u hrvatskoj povijesti, voditelj Mislav Bago mu je pružio pomoć, no tek tada slijedi Mlinarevićev šokantan odgovor u kojemu on proglašenje zloglasne NDH označava pozitivnih događajem.




- Pa sve što je u vezi hrvatske povijesti je pozitivno. Pazite, to je bilo to razdoblje, to je bio određeni bunt naroda i to treba percipirati po meni. Ja ću reći i preko što se događa, to ima veze s nacionalnošću i sad ne znam na što aludirate.

Mlinarević nije pokazao ni preveliko razumijevanje potreba LGBT zajednice u Hrvatskoj. U sučeljavanju koje je organizirala N1 televizija otvoreno je izjavio da ga smeta to što oni, kao i svi ostali građani, javno, na ulicama pokazuju svoju orijentaciju.

- Radije bih da ostanu u svojim prostorima da svoje potrebe izražavaju kod kuće. Nitko ne zna što sam ja, nosim li ja ulicom transparent. Bože mili, to je tvoj problem, zašto meni želiš nametnuti svoj problem. Izvolite svoje probleme raspraviti između vas.

S druge strane, Mlinarević podržava Hod za život, pa ističe:
- U svakom slučaju, život nam treba, a Gay Pride u ovom je trenutku potpuno nepotreban.

Nije jasno jesu li pozitivno očitovanje o fašističkoj NDH i negativno stajalište o pravima LGBT osoba dio Mlinarevićeve izborne strategije, ali ako jest, možemo slobodno reći da je ona potpuno promašena jer je ovim izjavama Mlinarević odbio lijeve glasače koji su mu neophodni za pobjedu na izborima. Oni će, nakon ovih eskapada Berislava Mlinarevića, ali i Miroslava Škore te Domovinskog pokreta u Zagrebu, sasvim sigurno radije apstinirati nego pokloniti povjerenje ekstremno desnoj opciji.




Da je tome tako, pokazuje i istraživanje RTL televizije u kojemu Radić dobiva više lijevih glasova u Osijeku nego u prethodnim istraživanjima. Budući da je istraživanje provedeno prije posljednjih sučeljavanja, za očekivati je da će se rijetko koji birač ljevice odlučiti dati glas štovatelju NDH, poborniku Hoda za život i protivniku prava manjinskih zajednica.

Dodatni problem za Mlinarevića kod lijevih birača njegov je uski, poduzetnički pogled na upravljanje gradom. Mlinarević je u ovoj kampanji u više navrata isticao kako bi gradom upravljao kao svojim tvrtkama. Na stranu to što je i sam istaknuo kako su neke od njih u međuvremenu propale, što za grad ne bi nikako bilo dobro, ovakav stil upravljanja ograničava obrazovne, kulturne, medijske, manjinske i sve ostale politike koje se, iz tržišne perspektive, mogu smatrati „neisplativima“. Grad Osijek nije tvrtka i ne može tako biti vođen, što je princip kojemu su odani upravo lijevi birači.

Kada se sve sumira, izgledi za pobjedu Mlinarevića u ovome su trenutku svedeni na minimum, što zbog velike startne prednosti Radića koji vodi otvorenu i uključivu kampanju, što zbog potpuno promašene strategije Berislava Mlinarevića i njegovog Domovinskog pokreta.






Tekst: Osijek031.com


Zadnja promjena: Redakcija 031; 30.05.2021. 8:23; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
uum57743
Offline
Ukupno postova: 1
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.05.2021. 11:41 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Žalosno na što je spao nekad bitan i nezavisan medij - na promocijski auspuh HDZa.
Šteta, baš mi je žao.
Zbogom Osijek031, hvala na svemu!
...ima i drugih online izvora informacija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Minimax
Offline
Ukupno postova: 14
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.05.2021. 12:17 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ništa od cijele kampanje niste pratili i onda danas, dan prije izborne šutnje objavite ovakav tekst, a izdajete se za neki nezavisni lokalni medij, nadam se da ste barem dobro naplatili ovaj PR članak. Slažem se sa gore navedenim komentarom.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: