Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Radionica "Keramika iz jame"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.05.2021. 12:33 
Naslov:  Radionica "Keramika iz jame"
Od 29.05.2021. 16:00 do 30.05.2021. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U subotu, 29. i nedjelju, 30. svibnja 2021. održat će se radionica "Keramika iz jame". Organizator je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Keramički su proizvodi sastavni dio čovjekova života tisućama godina. Iz paleolitskog lončarstva razvila se današnja suvremena keramika, a otvoreno paljenje u jami najstariji je poznati način paljenja keramike čiji razvoj možemo pratiti od starijeg kamenog doba i pojave najstarijih kultura. Paljenje u jami (pitfire) je završni proces, prethodno paljenih glinenih predmeta na niskim temperaturama (biskviti). Predmeti se smještaju u iskopanu jamu u zemlji i okružuju se zapaljivim materijalima kao što su drvo, lišće, metalni oksidi i soli, razne organske tvari i sl. Vrh jame zaštićuje se vlažnom glinom, krhotinama, većim komadima drveta ili metalnim pregradama. Keramika paljena u ovakvim pećima dobiva poseban izgled zbog interakcija plamena i supstanci koje se dodaju u jamu tijekom slaganja peći.

U prvoj fazi radionice studenti su u ateljeu za keramiku u zgradi Kiparstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku izradili skulpture od gline, nakon sušenja, izrađeni predmeti su paljeni u električnoj peći.

Druga faza radionice održati će se na rukavcu Stare Drave kod Bilja pet kilometara od Osijeka. Ovom radionicom studenti primjenjuju znanja o osnovnim teorijama o glini i keramici kao materijalima, povijesti ovoga tradicionalnog obrta i umjetničke grane, s posebnim naglaskom na povijest i umjetnički izraz keramike naših krajeva. Radionicu organizira Odsjek za vizualnu i medijsku umjetnost, smjer Kiparstvo. Sudjeluju studenti diplomskog studija odsjeka za Vizualnu i medijsku umjetnost Akademije: Domagoj Salonja, Josip Pratnemer, Valentina Damjanović, Filip Malovčak, Mislav Tadić, Niko Grgić, Manuela Babić i Maria Josipović.

Sponzori i donatori radionice su: Ministarstvo kulture i medija RH


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: