Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najavljeno novo popuštanje Covid restrikcija - Maski ćemo se riješiti ovog ljeta?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.05.2021. 13:01 
Naslov:  Najavljeno novo popuštanje Covid restrikcija - Maski ćemo se riješiti ovog ljeta?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svi sudionici dva probna događaja - poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na covid-19 i negativni su na PCR testu, objavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je da optimistični epidemiološki podaci omogućavaju pretpostavke za dobru turističku sezonu. Povećava se broj cijepljenih, premašili smo milijun utrošenih doza i dosegnuli 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba, a prošlog tjedna je postavljen novi rekord od preko 57.000 dnevno utrošenih doza.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će idućeg tjedna biti donesena odluka o mogućem popuštanju epidemioloških mjera budući da postojeće mjere istječu 31. svibnja.

Što se tiče broja okupljanja, ograničen je na 25 i to će se povećati na oko 100 osoba. Što se tiče ugostiteljskih objekata, vjerojatno će se ponovno otvoriti zatvoreni dijelovi restorana što će pratiti povećanje broja ljudi koji mogu dolaziti na kulturna događanja. Popuštanje će se odnositi i na vjerske objekte i na sajmove na otvorenom, no ostat će obveza nošenja maski. Radno vrijeme produžit će se do 23 sata. U planu je omogućiti održavanje svadbi i drugih svečanosti, ali neće se sve odjednom popustiti i nekih masovnih okupljanja još uvijek neće biti.

Vezano uz covid putovnice, o čemu je prije nekoliko dana donesena odluka na razini EU-a, Božinović je istaknuo da Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da se one što prije počnu primjenjivati. Naglasio je kako covid putovnice nisu samo putni dokumenti već i potvrde koje mogu na vjerodostojan način posvjedočiti da je osoba cijepljena, testirana ili preboljela bolest.

Inače, covid putovnice bile su najavljene za 1. lipnja, a novi je datum 1. srpnja. Razlog za odgodu su “tehnikalije” – uvezivanje tri vrste podataka i osiguranje da će se oni moći razmjenjivati među državama.

A na pitanje kada ćemo konačno moći skinuti maske, epidemiolog i član Vladinog Znanstvenog savjeta Branko Kolarić izjavio je kako se nada da će to biti već ovog ljeta. Iz njegovih usta u božje uši...





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: