Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Svečano otvorena knjižnica - kućica za knjige u dvorištu OŠ "Grigor Vitez" u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65438
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.05.2021. 11:35 
Naslov:  Svečano otvorena knjižnica - kućica za knjige u dvorištu OŠ "Grigor Vitez" u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U utorak, 18. svibnja 2021. Osnovna škola "Grigor Vitez" u Osijeku proslavila je svoj 53. Dan škole. Kao dio programa bilo je svečano otvorenje knjižnice - kućice za knjige u školskom dvorištu.

Naime, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. godinu “Godinom čitanja“ u Republici Hrvatskoj (NN 147/2020).

U Odluci Vlade navedeno je da je Godina čitanja usmjerena provedbi Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem te povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala.



U cilju popularizacije knjige i kulture čitanja u široj zajednici i okruženju škole, ravnatelj Hrvoje Brod i prof. Purgar prihvatili su inicijativu majke učenika, gđe Josipe Prečić, da u školskom dvorištu postave knjižnicu - kućicu za knjige. Kućica će biti otvorena 24 sata, 7 dana u tjednu bez članarine i bez zakasnine. Funkcionirat će po uvriježenom principu Posudi knjigu - Pročitaj je - Vrati ili/i Donesi drugu knjigu! Znači svatko može uzeti knjigu, čitati je, vratiti je i po želji pridodati i pokoju vlastitu knjigu.

- Ovim smo projektom željeli istaknuti važnost pisane riječi, učiniti knjigu dostupnu svima, te potaknuti sve dobne skupine na čitanje. Vjerujemo kako će projekt biti prihvaćen na način kako je i zamišljen, odnosno da čitatelji donose vlastite naslove, te posuđuju one koji će biti dostupni u trenutku posuđivanja.

Daljnja nam je vizija da ovakvi projekti zažive u svakom kvartu. Također se radujemo kako ćemo uskoro vidjeti nove generacije kako u osječkim parkovima čitaju i razmjenjuju čitalačka iskustva.
- rekla je gđa. Prečić

Da bi na početku kućica bila puna knjiga pobrinuli su se donatori poput Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te nakladničke kuće Sretno srce i Semafora te privatni donatori no vjerujemo da će ideja zaživjeti u našem susjedstvu i da će se knjižnica redovito prazniti i puniti novim naslovima, istaknula je prof. Purgar.



Budući da se Osnovna škola "Grigor Vitez" nalazi odmah pokraj Dječjeg vrtića Krijesnica, Doma zdravlja Jug II i ljekarne, mnogi roditelji i drugi prolaznici često prolaze preko školskog dvorišta pa je Škola željela ponuditi malu knjižnicu dostupnu svima.

Stoga ravnatelj i djelatnici Škole pozivaju građane na čitanje i razmjenu knjiga na ovom javnom mjestu, na druženje, razgovor o knjigama i darivanje knjiga, što žele prenijeti i na djecu i mlade.




Tekst i foto: OŠ "Grigor Vitez"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: