Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Park prirode Papuk obnavlja svoju najposjećeniju stazu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.05.2021. 12:59 
Naslov:  Park prirode Papuk obnavlja svoju najposjećeniju stazu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prekrasna priroda i konstantno provođenje projekata ono su što Park prirode Papuk ukratko opisuje unazad nekoliko godina.

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. trenutno se provodi Podmjera 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“- tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

Park šuma Jankovac iz vikenda u vikend neumorno obara rekorde posjećenosti, a ukoliko ste ju u posljednjih nekoliko dana posjetili, mogli ste primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze.

Spomenuta mjera prepoznata je kao izvrsna prilika za ulaganje u Grofovu stazu koja je još 2006. godine nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Ta kružna staza duga 2,3 kilometra koja otkriva brojne biološke, geološke i kulturno – povijesne fenomene Papuka ovom rekonstrukcijom dobit će i sigurnosnu i vizualnu dodatnu vrijednost.

U sjeverozapadnom dijelu Parka, na području Đedovice, rekonstruiran je i most na stazi Stari hrastovi koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode.

Na mjestu starog vidikovca Kapavac izgrađen je potpuno novi pa će posjetitelji moći uživati u pogledima prema mađarskim gorama sa sjevera, dok se prema jugu osim Požeške i Dilj gore mogu nazrijeti i bosanske planine.

Ako moramo izdvojiti lokaciju koju se ne smije zaobići, osobito ako ste prvi put na Papuku, onda je to svakako Jankovac. Mjesto je to koje jednako intrigira i mlađe i starije, a osim predivne prirode nudi i sadržaje zbog kojih nam se posjetitelji uvijek iznova vraćaju. Zahvaljujući snijegu Jankovac je postao i najtraženija zimska destinacija Slavonije. Vikendom bilježimo i preko tisuću posjetitelja pa nam je iznimno važno i našu Grofovu stazu obnoviti kako bi naši posjetitelji bili što sigurniji.“ – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Vrijednost ukupnog ulaganja je 743.480,00 kuna, a Ugovorno tijelo je Ministarstvo poljoprivrede.




Tekst i foto: JU Park Prirode Papuk

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: