Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Lav Mirski 2021: Pobjednica iz Meksika Diana Jael Mata Peza potvrdila međunarodni značaj pjevačkog natjecanja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.05.2021. 9:26 
Naslov:  Lav Mirski 2021: Pobjednica iz Meksika Diana Jael Mata Peza potvrdila međunarodni značaj pjevačkog n
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Proteklog se vikenda u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održalo 9. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski. Od 7. do 9. svibnja 2021. godine čak je stotinu i četiri pjevača iz 15 svjetskih zemalja nastupilo na priznatom umjetničkom događanju čiji je značaj, sjajnim realizacijama natjecanja u prethodnim godinama, potvrđen već više puta. Radi epidemioloških se mjera i otežanog prelaska granice natjecanje održalo u virtualnom obliku.

Status manifestacije od nacionalne i međunarodne važnosti natjecanje je zaslužilo i radi sjajnih mladih pjevača koji su sudjelovali u dosadašnjim godinama natjecanja, a kako je riječ o već devetom izdanju, osobita je radost organizacijskog odbora i članova stručnog ocjenjivačkog žirija što glazbeni put pojedinih sudionika prate gotovo od samog osnutka natjecanja kada su ti pjevači sudjelovali u kategorijama za one koji su tek na početku ulaska u profesionalni svijet pjevanja, a sada se već afirmiraju kao vrsni vokalni umjetnici sve bogatijeg pjevačkog iskustva.

Tijekom tri su dana natjecanja nastupili pjevači iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Latvije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Poljske, Njemačke, Armenije, Meksika i Tajvana. Riječ je o učenicima glazbenih škola, studentima glazbenih fakulteta i Akademija te završenim mladim pjevačima do 32 godine starosti koji su se natjecali u sedam kategorija. Njihove je nastupe pratio međunarodni stručni žiri u sastavu: dr. sc. Berislav Jerković, predsjednik žirija (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Hrvatska), dr. Rowena Cowley (Sydney Conservatorium of Music, Australija), dr. Maria Temesi (Muzička akademija u Szegedu, Mađarska), dr. Violeta Pančetović Radaković (Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu, Srbija), Elem Eley (Westminster Choir College, Princeton, SAD), Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana, Slovenija), Martina Gojčeta Silić (Muzička akademija u Zagrebu, Hrvatska), Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Hrvatska), Lauren Dasappa (Sveučilište Stellenbosch, Južna Afrika) i Ivana Garaj Korpar (Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Hrvatska).

Zatvaranje natjecanja, objava plasmana i nagrada te proglašenje pobjednika održano je putem službenih profila natjecanja na društvenim mrežama u nedjelju, 9. svibnja, a pobjednici kategorija su:
1. kategorija: EVA KURNIK iz Slovenije, Konservatorij za glasbo in balet Maribor;
2. kategorija: ALŽBETA REHÁKOVÁ iz Slovačke, Academy of performing arts in Bratislava;
3. kategorija: JÚLIA FUJITA iz Mađarske, University of Debrecen;
4. kategorija: MARIJA TICL iz Hrvatske, Muzička akademija u Puli;
5. kategorija: DIANA JAEL MATA PEZA iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts - studio Katzarava;
6. kategorija (vokalni ansambli): LANA ČEKO i IVA ŠALIĆ iz Hrvatske, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku;
7. kategorija (mjuzikl): MATE ZSBAN iz Mađarske, Liszt Ferenc Music School, Pecs.

Ukupna pobjednica natjecanja, laureatkinja 9. međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski je pobjednica 5. kategorije: DIANA JAEL MATA PEZA iz Meksika, Yucatan Higher School of Arts - studio Katzarava. Pobjednici je tradicionalno pripala statua Lav Mirski i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Svim nagrađenim natjecateljima su dodijeljene prigodne nagrade, a zahvaljujući sponzorima, donatorima i podupirateljima natjecanja, pobjednicima kategorija pripale su posebne nagrade od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Lions kluba Mursa, Lions kluba Buga Đakovo, Lions kluba Đakovo, Lions kluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Kuna NC te Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Iza organizacijskog je odbora još jedno sjajno izdanje Festivala vokalne glazbe InterVox te pjevačkog natjecanja Lav Mirski. U iščekivanju desetog, jubilarnog izdanja, ostaje nam za poželjeti da se ono održi uživo kako bi Osijekom u iduće proljeće ponovno zavladala već prepoznatljiva glazbena energija kojoj se raduju pjevači natjecatelji, ali i šira publika.



Tekst: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: