Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Sljedeće godine Osijek dobiva svijetleće panoe koji će privlačiti i zarobljavati komarce

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.05.2021. 14:00 
Naslov:  Sljedeće godine Osijek dobiva svijetleće panoe koji će privlačiti i zarobljavati komarce
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Komarci su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema ne samo Osijeka i Slavonije nego i područja Vojvodine, rečeno je na današnjoj otvarajućoj konferenciji projekta MOS-Cross 2 održanoj u Osijeku.

Prema riječima voditeljice projekta, Magdalene Sikore, novi je projekt nastavak projekta MOS-Cross 1 u kome će se izraditi ICT pool koji će povezati područja Sombora, Novog Sada, Osijeka i Požege. Medicinsko osoblje iz tih gradova bit će međusobno povezano, razmjenjivat će informacije o tome što se događa na njihovom području te će tako moći pravovremeno reagirati na prijetnju komaraca. Osim toga, u suzbijanje komaraca ide se kreativno, inovativno i uz korištenje ekološki prihvatljivih metoda, odnosno bez upotrebe insekticida.

Sikora je istaknula kako će se u sklopu projekta na deset mjesta Osječko - baranjske županije postaviti svjetleći panoi (tzv. „mosquito-free zone“) koji će privlačiti komarce tako što će oponašati ljudski miris i dah. Komarci će u tim panoima ostati zarobljeni te će na posljetku uginuti od dehidracije. Očekuje se kako će jedna klopka hvatati do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju u radijusu od dva i pol kilometra. Na razini projekta postavit će se ukupno 50 takvih klopki. Panoi će se ove godine testirati, a u urbanim sredinama bit će postavljeni sljedeće godine, naglasila je Sikora dodavši kako je riječ o prvom takvom projektu suzbijanja komaraca na području Hrvatske i Srbije.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije Nataša Turić istaknula je kako komarci napadaju ljude na ovom području svake godine o proljeća do jeseni, a unatrag nekoliko godina sve su češće i prijenosnici raznih bolesti, uključujući i one nove, netipične za ove krajeve. "Cilj projekta je kontrola i poboljšanje sustava kontrole komaraca u prekograničnom području Hrvatska - Srbija. Kroz projekt, vrijedan 960.000 eura, nastavljamo partnersku suradnju s partnerima u projektu prekogranične suradnje Interreg Hrvatska – Srbija, s time što smo uspjeli uključiti i druge partnere u novi poziv, a to su još dva zavoda za javno zdravstvo - Sombora i Požeško - slavonske županije", rekla je Turić.

Okupljene je pozdravila i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je istaknula kako su komarci javnozdravstveni problem ne samo Osijeka i Slavonije nego i područja Vojvodine za čije su rješavanje uspješno povučena i sredstva Europske unije. U prekograničnom programu Hrvatska - Srbija planirana su i puno veća sredstva za suradnju između dvije države te Tramišak očekuje kako će Zavodi za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije i Vojvodine naći nove projekte, prijedloge i modele kako bi kvalitetnije suzbili najezde komaraca.

Osim praćenja i monitoringa, razgovara se i o nabavi kvalitetnije opreme, prije svega kupnji aviona kojim bi se tretirali komarci u vrijeme najezde.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Igor Ižaković/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: