Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Jučerašnji dan jedan od najtežih od početka pandemije u KBC Osijek

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65704
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.05.2021. 9:26 
Naslov:  Jučerašnji dan jedan od najtežih od početka pandemije u KBC Osijek
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego izjavio je kako je jučerašnji dan bio jedan od najtežih od početka pandemije obzirom da je umrlo devet osoba, među kojima i dvije prerano rođene bebe.

Riječ je bila o blizanačkoj trudnoći koja je bila dovršena u 28. tjednu zbog komplikacija u trudnoći. Šago tvrdi kako se zbog same te činjenice kod tako rano rođene djece mogu razviti dodatne komplikacije, a ove dvije bebe bile su i COVID pozitivne što je dodatno pridonijelo tragičnom ishodu.

Na pitanje kako je moguće da kod tek rođene djece bude pozitivan nalaz na koronavirus, Šego je rekao da se radi o zarazi neposredno nakon poroda ili, što je vjerojatnije, u prijenosu virusa preko posteljice što nije neuobičajeno. Iako u KBC-u Osijek do sada nije bilo takvih slučajeva, u svijetu su zabilježeni.

Uptan bi li takav ishod bio i da nije bilo bolesti COVID-19, uz ostale komplikacije, Šego je odgovorio: „To ne mogu tvrditi, ali vrlo vjerojatno je COVID značajno pridonio ovakvom ishodu. No, radi se o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto malo više od tisuću grama, što je samo po sebi izuzetno rizično. Kad je riječ o ovoj djeci, borba medicinskog tima je trajala nekoliko dana, ali nažalost nismo ih uspjeli spasiti“.

O detaljima ovog tragičnog slučaja za Dnevnik Nove TV govorila je neonatologinja Mirna Sipl, voditeljica Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek.

Po njenim riječima, bebe je rodila COVID pozitivna majka i budući da su odmah po rođenju bile pozitivne na COVID, infekcija je nastala prenatalno, prije porođaja. Nedonoščad je po primitku imala uobičajenu simptomatologiju vezanu za nezrelost i za vrlo malu rodnu masu, a to je funkcionalna nezrelost svih organskih sustava s dominantnom nezrelošću pluća.

Nedonoščad je liječena u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja zbog svoje osnovne bolesti, a to je prematuritet i vrlo mala rodna masa. Međutim, kaže Sipl, tajming u kojem je kliničko pogoršanje djece nastupilo i popratni laboratorijski nalazi daju naslutiti da je nepovoljan ishod bio vezan i za COVID infekciju.

Na pitanje koliko je učestao prelazak virusa s trudnice na dijete, Sipl je odgovorila kako tzv. vertikalni prijenos s majke trudnice na dijete nastaje negdje u oko 30 posto slučajeva, s time da oko 12 posto slučajeva nastaje prije poroda, a preostali dio nastaje tijekom porođaja.

Od simptoma koje bebe najčešće imaju tu su vrućica, respiratorna simptomatologija, gastrointestinalni simptomi, kožni simptomi, ali se kod novorođenčadi viđa i neurološka simptomatologija. U pravilu simptomi su blagi, s dobrim ishodom, međutim postoje i slučajevi teškog kliničkog tijeka sa zatajenjem i respiracije i cirkulacije.

Inače, od početka epidemije u Hrvatskoj u Zavodu za neonatologiju KBC-a Osijek opservirali su ukupno 25 novorođenčadi koju su rodile COVID pozitivne majke. 21 novorođenče bilo je porođeno u terminu, imali su negativan COVID test i kao zdravi su sa svojim majkama otpušteni kući. Četvero nedonoščadi koji su porođeni prijevremeno od COVID pozitivnih rodilja pozitivno je na COVID, a trenutačno je u Zavodu za neonatologiju još jedan par blizanaca od 28 tjedana koji su bili pozitivni i koji su za sada stabilni.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: