Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Predavanje "Groteska, komika, satira i panonija - u opusima Zlatka Boureka, Irene Jukić Pranjić, Denisa Kraškovića i Dubravka Matakovića"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65739
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.04.2021. 17:18 
Naslov:  Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Predavanje "Groteska, komika, satira i panonija - u opusima Z
23.04.2021. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U petak, 23. travnja 2021., s početkom u 19:00 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti, održat će se predavanje "Groteska, komika, satira i panonija - u opusima Zlatka Boureka, Irene Jukić Pranjić, Denisa Kraškovića i Dubravka Matakovića". Predavanje će održati Bojan Krištofić.

Kako bi se osigurale potrebne mjere socijalne distance i zadovoljile epidemiološke preporuke, vodstvu će moći prisustvovati deset osoba, a svi zainteresirani predavanje će moći pratiti online putem Facebook stranice Muzeja likovnih umjetnosti.

Obzirom na ograničen broj sudionika, mole zainteresirane da se prijave na vrijeme te osiguraju svoje mjesto, a to mogu učiniti putem Facebook stranice Muzeja likovnih umjetnosti ili putem e-maila [email protected] .

Ulaz na predavanje je slobodan, uz obavezno nošenje maske.

O predavanju:
Predavanje Bojana Krištofića u sklopu programa izložbe Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, istražuje zajedničke nazivnike među radovima četvero iznimnih umjetnika/ica porijeklom iz Slavonije i/ili Podravine: Zlatka Boureka (1929.―2018.), Irene Jukić Pranjić, Denisa Kraškovića i Dubravka Matakovića. Pored donekle porijekla, ova važna umjetnička imena povezuju, prije svega, mediji kojima su se bavili i bave se: Jukić Pranjić i Mataković čitav život djeluju kao strip-autori, a osebujno i originalno rade i na animiranim filmovima; dok je Bourek, uz mnogo toga drugog, i klasik Zagrebačke škole crtanog filma, a 'crtiće' stvara i Denis Krašković. Bourek i Krašković obojica su obrazovanjem kipari, ali su i istinski multimedijski stvaraoci koji su u svojim radovima obilno koristili i koriste svojevrsnu strip-stilizaciju figura i prostora, nadahnjujući se likovnim jezikom humorističnog stripa, posebno domaćeg; a Jukić Pranjić i Mataković su svojim prepoznatljivim grafičkim izrazima, svatko na svoj način, obogatili obzor podjednako popularne i elitne lokalne kulture. No, veze između ovih autora/ica ne iscrpljuju se u medijskim paralelama, naprotiv: ono što ih veže još intrigantnije i specifičnije jest karakterističan smisao za humor, sklonost prema grotesknim likovima i sižeima, zbog čega njihovo pripovijedanje (u bilo kojem mediju) nerijetko dobiva satiričke kvalitete, katkad otvoreno političke, no češće (auto)ironično postavljene prema problemu ljudskog života, izloženog utjecajima procesa iznad i izvan njega samog. Čovjek je u djelima Boureka, Jukić Pranjić, Kraškovića i Matakovića suštinski komična figura, ali ne i tragična ― inherentna vjera u sretan ishod njegovih stremljenja, u duboki smisao svakodnevnih ljudskih gesti i međusobnih nastojanja, paradu njihovih likova čini slobodarski radosnom suprotnošću melankoličnim panonskim tonovima u različitim umjetnostima, upućujući na činjenicu da je između Drave, Save i Dunava život (i) dugoročno slavlje, kako ljudskih vrlina, tako i slabosti i mana. Na kakve načine ova velika četvorka postiže takve dojmove, gdje se susreću, a gdje razilaze, pokušat ćemo zajednički uvidjeti kroz predavanje i razgovor koji će ga pratiti.

O predavaču:
Bojan Krištofić (Zagreb, 1987.) je dizajner i pisac. Magistrirao je dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je član uredništva Zareza, a likovne kritike, osvrte i prikaze redovito objavljuje u tisku, na internetu, radiju i televiziji. Svoje radove u polju dizajna i vizualnih umjetnosti izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi, a bavio se i istraživačkim te kustoskim radom. Bio je stipendist javne zaklade Akademie Schloss Solitude 2018.―2019. (Stuttgart, Njemačka). Nagradu Postscriptum za književnost na društvenim mrežama primio je 2017., a nagrađeni rukopis je kao prva knjiga Makroorganizmi objavljen 2018. (Jesenski&Turk). Objavio je i dva samizdata: U međuvremenu; u (sa Svenom Sorićem i Hrvojem Spudićem, 2017.) i The Bicycle Chronicles (prijevod na engleski: Vinko Zgaga, 2018.). Pjesme je dosad objavljivao u časopisu Tema i na FB-blogovima Odvalimo SE poezijom, Poezija na štrikove te Čovjek-časopis. Suurednik je emisije Radio Borba Mreže antifašistkinja Zagreba na Radiju Student. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), Mreže antifašistkinja Zagreba i umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak. Honorarno radi kao voditelj programa Galerije AŽ na jugoistočnom rubu Zagreba.

[Foto: Boris Cvjetanović]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: