Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Još pet općina uključilo se u županijski projekt subvencija kamata na stambene kredite

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.03.2021. 13:54 
Naslov:  Još pet općina uključilo se u županijski projekt subvencija kamata na stambene kredite
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ Osječko-baranjska županija pokrenula je u veljači 2019. godine i do sada je preko njega subvenciju kamate na stambeni kredit iskoristilo 142 građana, odnosno kupljeno je 75 stanova i 67 kuća.

Uz Županiju, u projekt se uključilo 12 jedinica lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit (gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci), a danas je predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin potpisao sporazume s još pet općina (Draž, Feričanci, Petlovac, Punitovci i Vladislavci) o sudjelovanju u ovom projektu.

Po potpisivanju sporazuma Vulin je izrazio zadovoljstvo što je povećan kreditni potencijal i s početnih 50 milijuna kuna iz veljače 2019. godine s dodatnih 50 milijuna kuna došlo se do ukupno 100 milijuna kuna. Također, u prvih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala kamatna stopa za kredite u eurima kretala se u rasponu od 2,49 do 3,2%. Za novi krug projekta Županija je zatražila dodatno sniženje kamata od poslovnih banaka, te se one kreću u rasponu od 2,09 do 2,7%. Na ovu kamatu Županija i uključene JLS dodatno subvencioniraju kamatu s dva postotna poena, te će kamata za neke korisnike biti već od 0,09%, što je gotovo beskamatno.

Podsjetimo, projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području Županije, a provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1 postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita.

Odlazak u poslovnu banku (Agram banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka) prvi je korak koji korisnici moraju napraviti. Nakon što riješe potrebnu proceduru, njihovi zahtjevi se šalju na županijsko povjerenstvo koje odlučuje o njima i svima koji udovoljavaju uvjetima, poput prebivališta i mjesta radnog odnosa na području OBŽ-a te iznosa do 500.000 kuna na koji Županija subvencionira kamatu na rok do deset godina, Županija odobrava subvenciju na kredit.

Potrebno je napomenuti kako u ovom javnom pozivu nema ograničenja što se tiče godina, pa dio korisnika koji nemaju uvjete da se jave na APN-ove pozive svoje stambeno pitanje može riješiti upravo ovim putem.

Vulin se pohvalio kako je postignut cilj koji se očekivao - u 2019. godini smanjen je odlazak mladih u druge županije za 5%, a u inozemstvo za 15% čime je ostvaren glavni i osnovni cilj ovog projekta, a to je zaustavljanje iseljavanja mladih. Iako projekt sam po sebi nije glavni motiv za ostanak, sigurno je pomogao mnogima da se odluče ostati na području županije.



Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: