Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Istraživanje o lokalnim izborima: Radić uvjerljiv u prvom i drugom krugu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.03.2021. 17:28 
Naslov:  Istraživanje o lokalnim izborima: Radić uvjerljiv u prvom i drugom krugu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je televizija N1 emitirala Dataroom, posebno izdanje Newsrooma, gdje su se prezentirali i analizirali rezultati prvog kruga istraživanja o rejtingu kandidata u utrci za gradonačelnika i stranaka na predstojećim lokalnim izborima u Osijeku.

Mnogo je pitanja i onoga što bi moglo pokazati što će izbori značiti za SDP i HDZ. Bojno polje Osijek važnije je za HDZ. Osijek i Split su sada upitni HDZ-u, te bi HDZ trebao pokazati da je u stanju ostvariti dobar rezultat u Osijeku. Kroz taj će se rezultat gledati njihov rezultat u Slavoniji, jer im se zadnjih mjeseci odlasci iz stranke ponavljaju”, rekao je novinar N1 Hrvoje Krešić, koji je s gostima analitičarima analizirao rezultate istraživanja.

Na lokalnim izborima Osijek bira između energičnosti, odmjerenosti, poduzetništva i političkog iskustva - ukazuje istraživanje koje je za N1 od 17. – 21. ožujka provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku od 600 punoljetnih glasača iz Osijeka koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Ivan Radić ima realnu priliku postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka. U kampanju ulazi s 32,4% podrške, odnosno prednosti od gotovo 10% u odnosu na prvog sljedećeg kandidata. Glasačko tijelo su mu lojalni simpatizeri HDZ-a (77,7%), a optimizam pruža vodstvo među petnaest posto neodlučnih glasača i 10,5% Domovinskog pokreta. Glasačima je energičan (11,7%), simpatičan (9,7%), a 3,4% smatra da dobro poznaje probleme grada. Mladost mu je prednost – dijelu glasača predstavlja svježu perspektivu, ostalima smjenu generacija u politici, nužnu za pokretanje grada (9,2%). Dio njegovih birača smatra da je povezanost s Vladom HDZ-a jamstvo provedbe projekata u Osijeku.

Na drugom mjestu po anketama je Goran Kušec (SDP) kojeg podržava 23,2%. Osim SDP-a (64,8%), biraju ga glasači čije stranke do početka provođenja ankete nisu istaknule kandidate za gradonačelnika: HNS-a i HSS-a (10,2%), MOST-a (7,9%) i Možemo (7,1%). Goran Kušec je odmjeren i realan u obećanjima: 12% hvali kvalitetu programa, 7,5% vjeruje u njegovu provedbu, 3% da dobro poznaje Osijek. U kampanji mu može pomoći i osobnost – 9,8% smatra da je pristupačan, blizak ljudima, a 7,5% da je pošten i transparentan. Snažniju poziciju mora graditi na motivaciji i izlaznosti lijevih glasača, posebice ako se uspije probiti u drugi krug.

Na trećem mjestu je Berislav Mlinarević sa 17,1%, dok je četvrti Vladimir Šišljagić s 12,2% birača. Vladimir Ham se prije dva dana kandidirao, stoga nije obuhvaćen ovim istraživanjem.

U svakom slučaju, drugi krug na izborima za gradonačelnika je izvjestan i u njemu je prvi favorit Ivan Radić. U srazu s Goranom Kušecom Radić dobiva 44% glasača, a Kušec 32,6%. Ako mu se u drugom krugu suprotstavi Berislav Mlinarević, Radić pobjeđuje još uvjerljivije, s 41,5% naspram 30,2%. Dođe li do sraza Radića i Vladimira Šišljagića, Radić pobjeđuje s 45,6% naspram 25,8%.

Što se tiče izbora za gradsko vijeće, HDZ prema ovom istraživanju osvaja 35,5%, drugi je SDP s 19%, slijede Domovinski pokret s 15,1%, Možemo sa 7,7% (iako još nemaju svog kandidata za gradonačelnika), a izborni prag još prelaze Snaga Slavonije i Baranje sa 6,8% te Most sa 6,3% potpore birača.

Cijelo istraživanje možete pronaći ovdje.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 23.03.2021. 18:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koji mazohizam Slavonaca! Stranka koja je Hrvatsku, ekonomski i društveno, sa čela odvela na na začelje istočnoevropskih zemalja, koja je posebno devastirala Slavoniju dovevši ju na prosjački štap, ima najveću podršku Slavonaca. Zato svaki put kad kažemo da nam vlast ne valja, pogledajmo se u ogledalo. Vlast je naša slika u ogledalu. Mi smo ti koji ne valjaju.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pirko
Offline
Ukupno postova: 115
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.03.2021. 21:41 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovo je potop, HDZ je Slavoniju opustosio i uvijek stavljao na posljednje mjesto, raselio do demografske katastrofe...i pobjedjuje!

Da se razumijemo, to sto ce HNS dobiti 10% glasova je ravno ludilu...

Steta sto HDZ ne ide protiv SDSSa jer vjerujem da bi potonji osvojili 90% glasova...nismo zasluzili nista bolje.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
modri
Offline
Ukupno postova: 127
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.03.2021. 13:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pored ovih ostalih kandidata Radić sigurno najbolji izbor da se konačno naš grad uredi u svakom pogledu pogledajte samo centar grada koji je ogledalo svakog grada to je strašno!Nisam član ni jedne stranke ali izborom Radića za gradonačelnika naš grad će krenuti u svjetliju budućnost jer na mladima koji nisu korumpirani ostaje svijet

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: