Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Počinje se razvijati projekt o kojemu se pričalo nekoliko godina - Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.03.2021. 14:33 
Naslov:  Počinje se razvijati projekt o kojemu se pričalo nekoliko godina - Regionalni distribucijski centar
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, strateškog projekta Osječko-baranjske županije vrijednog 101,58 milijuna kuna, u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku danas (17. ožujka 2021. godine) obišao je župan Ivan Anušić sa suradnicima te o tijeku radova razgovarao s predstavnicima izvođača radova. To su tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek koje su 10. ožujka uvedene u posao i odmah krenule s radovima, čiji je rok za završetak 18 mjeseci.

- Nakon gotovo četiri godine od najave izgradnje RDC-a danas svjedočimo početku radova. Sada se počinje razvijati projekt o komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način funkcioniranja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali. Ovom infrastrukturom to mijenjamo. Projekt financiraju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a njime mijenjamo i ukupnu sliku ove djelatnosti, prvi put radimo hladnjaču ovakvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost i Slavonije i Hrvatske - rekao je župan Ivan Anušić nakon obilaska gradilišta.



Dodao je kako izgradnja RDC-a demantira pojedine pogovore da je sve što se radi u Osječko-baranjskoj županiji na razini papira i neizvršenih obećanja. - Za svaki kompleksan i veliki projekt potrebno je više godina za pripreme projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguranje sredstava. Ovaj projekt smo zamislili, obećali i sada ga realiziramo, a izvođači najavljuju da će radovi biti završeni puno prije ugovorom predviđenih 18 mjeseci. Ovo nije jedini RDC-e, poslije njega počet ćemo pripremati i druge - poručio je župan.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling ističe da na području Osječko-baranjske županije godinama nedostaje infrastruktura za smještaj voća i povrća, pogotovo s obzirom na postojanje velikih površina pod trajnim nasadima.

- Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220 tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2 - kazala je pročelnica Wendling.
Naglasila je kako se nakon prve planira i druga faza RDC-a, a to je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.



- Prema studiji izvodljivosti poznat je trošak koji će imati proizvođači za korištenje objekta i pripremu njihovih proizvoda za tržište, no Osječko-baranjska županija će se uključiti u dodatno subvencioniranje tog troška jer nam je važno da svi proizvodi s našeg područja budu u ovakvom objektu. Naime, Županija je osnivač škola, domova za starije i nemoćne, bolnice te vjerujem da će RDC-e postati objekt koji će upravo za naše korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća - najavila je.

Predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao, Osijek i Osječko-baranjska županija dobivaju vrijedan objekt te što će izvođači radova zaposliti svoje kapacitete.



U ime budućih korisnika RDC-a, proizvođač jabuka Stjepan Zorić rekao je kako je do sada jabuke iz Erduta vozio 350 kilometara do hladnjače u Zagrebu.

- Upravo zato ovakva infrastruktura treba biti sastavni dio naše proizvodnje voća i povrća, baš kao što je mljekara za mljekare ili luka za ribare. Bez toga ne možemo postići konkurentnost na globalnom tržištu. S RDC-om postižemo konkurentnost, ali nam omogućava i razvoj lokalnog tržišta, odnosno kratkih lanaca opskrbe koji cijela Europa prepoznaje. Tako bi više od 50 posto proizvodnje voća i povrća prodali na području naše županije ili regije, što je benefit za proizvođače, a potrošači dobivaju svježiji i kvalitetniji proizvod - rekao je Zorić.

Mirta Bašić i njena obitelj proizvode jabuke i kruške na 35 hektara, imaju svoju hladnjaču, no RDC-e ne smatra konkurencijom nego potrebom jer su skladišni kapaciteti i hladnjače nužni za normalno funkcioniranje proizvođača na tržištu.

Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge „Jabuka“ iz Bizovca koja okuplja ekološke proizvođače i ostvaruje značajan izvoz, ističe kako podupre rad RDC-a jer će ekološku proizvodnju dovesti u bolju poziciju na zahtjevnom tržištu.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: