Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predstavljen projekt sanacije odlagališta "Sarvaš"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.03.2021. 16:18 
Naslov:  Predstavljen projekt sanacije odlagališta "Sarvaš"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Osijeku je danas predstavljen projekt sanacije zatvorenog odlagališta komunalnog otpada “Sarvaš” koje se prostire na više od 12 hektara i na kojemu je odloženo 1,3 milijuna kubika otpada.

Predstavljanju su nazočili zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota, načelnica Sektora za EU fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić te državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

Projekt težak 70 milijuna kuna najvećim dijelom financiran je bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda EU-a (85%) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (10%), dok će preostalih 3,5 milijuna kuna biti osigurano iz gradskog proračuna.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegovim završetkom ostat će sanirano područje odlagališta od 167.064 m 2 . Time će Osijek ispuniti obvezu po kojoj se Hrvatska obvezala do 2022. sanirati sva odlagališta komunalnog otpada.

Do sada su na području grada sanirana dva odlagališta otpada, na Filipovici i u Nemetinu, a sanacija u Sarvašu zadnji je korak u ostvarenju tog cilja. Osim toga, projektom saniranja i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada "Sarvaš" zaštitit će se podzemne vode, smanjiti emisije stakleničkih plinova i općenito pridonijeti zaštiti okoliša i zdravlja ljudi.

U Hrvatskoj je do sada sanirano 180 odlagališta komunalnog otpada, a trenutno su u tijeku radovi ili pripreme za realizaciju još 44 takva projekta.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Željko Kovačević/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: