Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Idealno mjesto za rekreaciju u Osijeku - "Poučno pješačka staza Tvrđavica"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.03.2021. 13:54 
Naslov:  Idealno mjesto za rekreaciju u Osijeku - "Poučno pješačka staza Tvrđavica"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kroz projekt „Poučno pješačka staza Tvrđavica“ prostor popularne osječke „šumice“ na lijevoj obali Drave konačno će biti revitaliziran. Riječ je o prostoru između osječkog visećeg mosta i kupališta Copacabana, inače omiljenoj rekreativnoj zoni Osječana. Naime, nakon sječe drveća 2013. godine, a potom i pošumljavanja cijelog prostora s više od 6.000 sadnica autohtonih vrsta, došlo je vrijeme da se prostor dodatno obogati postavljanjem različitih građevina i sadržaja, s ciljem poticanja građana na boravak u prirodi.

- Danas započinju radovi na projektu „Poučno pješačka staza Tvrđavica“ vrijednom oko 100.000 eura, od čega je iznos potpore iz proračuna EU 85 %, dok ostalih 15 % potpora ide iz proračuna Republike Hrvatske. Lijepa je ovo vijest za naše sugrađane, s obzirom da su mnogi negodovali nakon sječe 2013. godine, a omiljeni prostor „šumice“ dugogodišnji je ukras grada Osijeka. Nažalost, prijetila je opasnost šetačima i posjetiteljima, pa je tada uklonjena alohtona vrsta euroameričke topole, a posađeni su hrast, jasen, trešnja, bijela topola i vrba. Uslijedile su godine usklađivanja i traženja rješenja za revitalizaciju prostora, s obzirom da se ovo područje nalazi u gospodarskoj jedinici Darđanske šume, a također je u obuhvatu područja Natura 2000 te Regionalnog parka Mura–Drava. Konačno smo uspjeli i sada su pred nama radovi, koji bi trebali završiti za šest mjeseci, a koji podrazumijevaju postavljanje pješačkih staza od prirodnih materijala, dva vidikovca, nadstrešnice sa stolovima i stolicama te obavijesne ploče - objasnio je Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek.

Podršku projektu i konačnoj realizaciji dugogodišnje ideje revitalizacije ovog prostora na području Mjesnog odbora Lijeva obala grada Osijeka dao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

- Uvijek napominjemo kako su važni rekreacija i boravak u prirodi, osobito u posljednje vrijeme kada nam životni tempo djelomično određuje i pandemija koronavirusa. Osječanke i Osječani vole rekreaciju, prostor oko mostova i osobito ovdje s lijeve obale Drave uvijek je bio vrlo živ, a zahvaljujući ideji Hrvatskih šuma, sada će posjetitelji imati i dodatni sadržaj. Kada se jednog dana uredi kupalište i kada uvežemo i skate park i šetnicu kroz šumu, dobit ćemo izvrsno mjesto, jedan moderniji i ugodniji prostor za rekreaciju i boravak u prirodi u neposrednoj blizini grada - rekao je župan Anušić.









Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.03.2021. 21:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dobro je da su posadili i hrast. To će povećati brzinu trčanja rekreativaca ljeti. Naime baš negdje kad su sađene te biljke do nas je stigla i hrastova mrežasta stjenica, krvopija žešća od komaraca. Najviše obožava slabo odjevene šetače ispod hrastovih krošanja, a neće joj biti mrski ni kupači na obližnjoj Kopiki.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
worm_
Offline
Ukupno postova: 4
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.03.2021. 20:09 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prema snimcima iz 2013 šuma je bila potpuno zdrava. Koja je opasnost prijetila od euro-kanadske topole šetačima???? Prema katastru tom šumom upravlja: JAVNO VODNO DOBRO U OPĆOJ UPORABI U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE, NA UPRAVLJANJU HRVATSKIH VODA. Očigledno se drvna masa prodala i sada se sa istog zamljišta "muze" dodatnih 85 milijuna eura EU novca.....Zbog čega nije mogla ostati izvorna šuma?????

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: