Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Online predavanje iz 9. ciklusa Otvorenog četvrtka "Suvremena kinematografija i postkolonijalni filmovi o superjunacima"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.02.2021. 12:35 
Naslov:  Online predavanje iz 9. ciklusa Otvorenog četvrtka "Suvremena kinematografija i postkolonijalni
25.02.2021. 18:30
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 25. veljače 2021., s početkom u 18.30 sati održat će se peto predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka. Riječ je o predavanju Zvonimira Prtenjače „Suvremena kinematografija i postkolonijalni filmovi o superjunacima“.

Zvonimir Prtenjača (1996.) diplomirao je engleski jezik i književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2020. godine, obranivši rad naslovljen „Man of Steel and Batman v Superman: Dawn of Justice: Superhero Narratives in Post-9/11 Era“. Suurednik je zbornika The Student’s Pen Shapes Beauty: Creative Writing in the BA Literature Classroom, a pisao je i za domaće znanstvene publikacije. Njegovi istraživački interesi uključuju grafičke romane, fantastičnu književnost za djecu i mlade, kinematografiju i popularnu kulturu.

Trenutno boravi u Vinkovcima, gdje i radi kao učitelj engleskog jezika.

U predavanju koje će održati u sklopu programa Otvorenog četvrtka bit će riječi o dva filma o superjunacima - Thor: Ragnarok (2017.) Taike Waititija i Black Panther (2018.) Ryana Cooglera. Navedeni naslovi neće biti razmatrani isključivo kao transmedijski proizvodi koji generiraju ogromne svote novca već i kao postkolonijalni tekstovi čiji autori progovaraju iz, kako piše Stuart Hall, „određenog prostora i vremena, iz neke jedinstvene povijesti i kulture“.

Postavljajući ih u kontekst suvremene kinematografije, predavač će obrazložiti kompleksnu problematiku Drugosti u odabranim filmovima. Proučavajući hibridne identitete Thora, Lokija, Valkyrie i Killmongera, predavač će nastojati objasniti kako redatelji u njih upisuju brojna iskustva postkolonijalnog subjekta, u ovom slučaju maorsko-novozelandskog i afroameričkog.

Osim toga Prtenjača će se osvrnuti i na međukulturnu interakciju u produkciji naslovnih filmova.

Predavanje se neće održati uživo na Filozofskom fakultetu, već preko aplikacije Zoom.

Svi zainteresirani za predavanje mogu se pridružiti na Zoomu pomoću sljedećih podataka:
Topic: Otvoreni cetvrtak, Filmovi o superjunacima (Z. Prtenjaca)
Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/94095508948?pwd=YXJYUVZXZkN4bUYzdjZPQ2JsTklyUT09
Meeting ID: 940 9550 8948
Passcode: 213240


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: